Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi Ulaşımın Geleceğini Şekillendiriyor

Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi Ulaşımın Geleceğini Şekillendiriyor
14 Mayıs 2017, Pazar 10:54
TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde oluşturulan ve ülkemizde kamu-üniversite-sanayi işbirliğiyle sıkışık şehirlerdeki hareketlilik sorunlarına çözüm sağlama vizyonuyla faaliyetlerine yön veren Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi, akıllı araç prototiplerinin geliştirilmesi, akıllı araçların kullanımına yönelik şehir altyapılarının geliştirilmesi, nesnelerin interneti ve data toplamaya ilişkin çalışmalar yapmayı amaçlıyor.

Kümelenmede, otomotiv, elektronik, yazılım ve robotik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, üniversiteler, Ar-Ge merkezleri, yerel yönetim kuruluşları, Ticaret ve Sanayi odaları, kamu kurumları, dernekler, kalkınma ajansları yer alıyor.

TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde Mayıs ayında düzenlenen Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi Çalıştayı’nda,  “2017-2020 dönemi Ulusal Akıllı Hareketlilik Yol Haritası ve Eylem Planı” oluşturuldu. Bu doğrultuda, Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi çalışmalarını,  Elektromobilite: Elektrikli araçlar, şarj altyapısı, şebekeye entegrasyon”, “Akıllı araçlar: Otonom SAE seviyeleri (1-5)”, “Araç-araç ve araç-altyapı haberleşmesi”, “Akıllı ulaşım yönetim sistemleri: Toplu taşıma sistemlerinin geliştirilmesi, araç paylaşım modelleri, otopark yönetim sistemleri, big data yönetimi” alanlarındaki çalışma grupları ile faaliyetlerini yürütecek.

Çalıştayda, ülkemiz için oldukça büyük öneme sahip olan Akıllı Hareketliliğe Hazırlık Projesi'nin genel çerçevesi, kümelenmede bu konuda lider ve proje ortağı olmayı planlayan pek çok kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla belirlendi. Akıllı Hareketliliğe Hazırlık Projesi çerçevesinde Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi'nin 2017-2023 Eylem Planı ise şu şekilde oluşturuldu: “Otonom/yarı otonom Araç Prototiplerinin Geliştirilmesi”, “Akıllı Hareketlilik Test Merkezi Kurulması”, “Akıllı Hareketlilik Pilot Uygulama Alanı Oluşturulması”, “Akıllı Hareketlilik Şarj Altyapısının Oluşturulması”, “Akıllı Ulaşım Yönetim Sistemlerinin Geliştirilmesi”.

Detaylı Biilgi İçin TIKLAYINIZ.