DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİNDEN (DİİB)'DEN BİR BAŞKA DİİB'E YURT İÇİ SATIŞ


Başlangıç Tarihi 10 Kasım 2022,Perşembe 14:00 - 16:00 Bitiş Tarihi 10 Kasım 2022,Perşembe 14:00 - 16:00 Adres ZOOM
Eğitim Veren Firma ERNST & YOUNG Eğitmen SERCAN BAHADIR - EVREN KILIÇ

Ücretsiz

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİNDEN (DİİB)'DEN BİR BAŞKA DİİB'E YURT İÇİ SATIŞ

Günden güne artan korumacılık önlemleri ithal edilen ürünler üzerinde ek vergi ve ticaret politikası önlemleri olarak artan bir şekilde kendini göstermektedir. Firmalar açısından söz konusu maliyetlerden kaçınmada en önemli enstrümanlarından biri dahilde işleme rejimidir.

Bu bağlamda DİİB’den DİİB’e yurt içi satış, bir DİİB kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün, başka bir firmaya ait belgenin ithalat bölümünde belirtilen eşya arasında yer alması şartıyla söz konusu belge sahibi firmaya yurt içinde teslimi anlamına gelmektedir. 

Bakanlık tarafından söz konusu uygulama ile firmaların dahilde işleme izin belgesi kapsamında vergi ve ticaret politikası önlemleri uygulanmaksızın getirdikleri eşyanın yarı mamul olarak ihraç edilmesinden ziyade, yurt içinde işlem görme sürecini artırmak suretiyle katma değerli bir şekilde mamul eşya olarak ihraç edilmesini sağlamak, dolayısıyla ülke ekonomisine ve istihdama sağlanan katkıyı artırmak, devralan belge sahibi firmanın ithalattan ziyade yurt içinden mal tedarikini teşvik etmek ve ithalata bağımlılığın azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca söz konusu uygulama ile belge sahibi firmalar açısından maliyetlerin düşürülmesi sağlanmakta uluslararası rekabet gücünü artırmaktadır.

Örneğin; İki DİİB sahibi şirket düşünelim. Birisi plastik ham maddesi ithal edip araba lastiği ihraç ediyor. Diğer şirket de araba lastiği ithal edip araba ihraç ediyor. İkinci şirketin ithalat listesinde yer alan araba lastiği diğer şirketin ihracat listesinde yer alıyor. Bu durumda ilk DİİB sahibi şirket ihraç etmek zorunda olduğu otomobil lastiğinin yurt içinde yerleşik bu şirkete satışını yapabiliyor. O şirket de yurt içinden aldığı bu lastiği otomobil ile ihraç ediyor. Böylece ilk ithal edilen ham madde otomobil üzerinde ihraç edilen ürün ile ihraç edilmiş oluyor. Böylece ilk belge sahbi yan sanayici şirket ithal ettiği ürün üzerindeki ithalat vergilerini ödememiş oluyor.

Bu kapsamda, işbu eğitimin amacı bir DİİB’den bir başka DİİB’e yurt içi satışın usul ve esaslarının açıklanması ile bu uygulamanın avantajları ve risklerinin aktarılmasıdır.

İçerik  

  • Dahilde İşleme Rejimine İlişkin Temel Kavramlar
  • Rejimin Genel İşleyişi,
  • DİİB’den DİİB’e Yurt İçi Satış Yöntemleri ve Usuller
  • Devreden ve Devralan Açısından Sorumluluk ve Yükümlülükler
Alternate Text

Son katılım tarihi dolmuştur.