Otomotiv Sanayii Derneği (OSD)
11 otomotiv üreticisi firmanın bir araya gelmesi ile 11 Ocak 1974 tarihinde ilk kuruluş toplantısını gerçekleştiren OSD, 1630 sayılı Dernekler Kanunu’na göre gerekli şartları sağlayarak 14 Haziran 1974 tarihinde “Motorlu Kara Nakil Vasıtaları Kamyon, Kamyonet, Traktör, Otobüs ve Otomobil İmalatçıları Sanayii Derneği” adı altında kurulmuştur.
7 Kasım 1979 tarihinde yapılan tüzük değişimi ile adı “Otomotiv Sanayii Derneği” olarak değiştirilen dernek, günümüzde, her biri küresel birer oyuncu olan 14 üye firması ve geniş uzman kadrosu ile ülkemiz Otomotiv Sanayii’ni geliştirmeye yönelik çalışmalarını 47 yıldır başarı ile sürdürmektedir.
Ocak 1995’den beri OICA (International Organization of Motor Vehicle Manufacturers) üyesi olan OSD, ülkemiz Otomotiv Sanayii’ni uluslararası platformda temsil etmektedir. Mart 2006’dan beri ACEA (The European Automobile Manufacturers' Association) bünyesinde AB’den ilgili ülke derneklerinin katılımıyla güncel küresel ve yerel gelişmelerin değerlendirildiği “Liaison Commitee” faaliyetlerinde ülkemizi temsil etmektedir.
http://www.osd.org.tr
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB)
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB); 1991 yılında, Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) adıyla, 246 üye ve 163 milyon dolar ihracat ile Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (UİB) bünyesinde Bursa'da kurulmuştur. 2020 yılı itibariyle, Türkiye'nin 40 ilinde bulunan toplam 6.751 aktif üyesi ve 22,6 milyar dolar ihracatı ile OİB, ülke ihracatının lokomotifi durumundaki otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek temsilcisidir.
Türkiye'de ihracat yapan bütün otomotiv ana ve yan sanayi şirketleri otomotiv ihracatçılarının koordinatör birliği olan OİB'nin üyesidir.
http://www.oib.org.tr
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER)
OYDER, Yol gösterici rol oynamak ve üyelerinin yaratacağı sinerjiyi yine üyelerine aktarabilmek amacıyla 1989 yılında kurulan yapısını geliştirerek 29 Mart 2005`te kurulan OYD ile 2 Aralık 2005 tarihinde birleşerek tüm 3S Yetkili Satıcıları tek çatı altında toplamıştır.
OYDER-Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği, Türkiye’de Otomotiv Sektörünün tüketici ile temasını sağlayan tüm Otomotiv Yetkili Satıcılarını temsil eden tek sivil toplum kuruluşudur. Ülke ekonomisinin bu öncü sektörünün dört halkasından biri olan OYDER Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği 880 yetkili satıcıyı, 1257 plazada temsil etmektedir.
Tüketiciye, yeni araç satışı, kullanılmış araç satışı, tüm servis ve yedek parça hizmetleri, araç koruma ve tuning hizmetleri ile her türlü sigorta satışlarını tek bir çatı altında sağlayan Otomotiv Yetkili Satıcıları Müşteri Memnuniyetinde birçok gelişmiş ülkeden daha iyi duruma gelme başarısını göstermişlerdir.
http://www.oyder-tr.org/
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD)
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin 2023 yılı itibariyle 46 tane uluslararası markayı temsil eden 28 üyesi bulunmaktadır.
ODMD’ nin Türkiye’ de kara taşıtları sahipliğini artırarak sektörün devamlılığını ve gelişmesini sağlamak gibi bir vizyonu; Üyelerin menfaatleri doğrultusunda, üyeleri her kesimde temsil etmek, sektörün ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlara çözüm üretmek, sektör bilgilerini doğru ve güvenilir şekilde değerlendirip, ileterek kamuoyu oluşturmak ve sektörle ilgili mevzuat oluşumuna doğrudan katkıda bulunmak gibi bir misyonu vardır.
http://www.odmd.org.tr
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS)
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), Otomotiv Satış Sonrası Sektörünün ülkemizde gelişmesine ve büyümesine katkı sağlamak amacıyla 1995 yılında kurulmuştur. Bu alanda uluslararası arenada faaliyet gösteren ve sektörde serbest ve adil bir piyasa rekabetinin korunması için Avrupa Birliği platformunda çalışmalar yapan FIGIEFA’nın üyesidir.
Otomotiv Satış Sonrası kanalındaki önde gelen ulusal ve uluslararası tedarikçiler, uluslararası ticari gruplar ve toptancı şirketlerin oluşturduğu OSS Derneği, dağıtım kanalının gelişmesi, daha profesyonel bir yapıya gelmesi ve Avrupa standartlarına erişmesi için faaliyetlerde bulunmaktadır.
Aracın oluşmasını sağlayan parçaların çoğu otomotiv yan sanayi tedarikçileri tarafından üretilmektedir. Bu şirketler aracın montajında kullanılmak üzere ürün temin ettikleri gibi aynı ürünleri Otomotiv Satış Sonrası Sektörü'ne de sunarlar. Satış sonrasında herhangi bir bakım, onarım veya kaza sonucu ortaya çıkacak yedek parça ihtiyacı iki ana farklı kanal vasıtasıyla temin edilmektedir:
1) Araç üreticilerinin yönettiği OES kanalı.
2) Bir çok ürünün üretimini yapıp araç üreticisine tedarik eden ve nihai tüketicisi bağımsız servis ve /veya tamirci olan Otomotiv Satış Sonrası Sektörü.
http://www.oss.org.tr