Kapasite Planlama Eğitimi
İşletmelerin ilk hedefleri karlı hale gelmektir. Karlılığın devamlı olması için müşterinin istediği fiyat, kalite ve zamanda değeri müşteriye sunmak esas hedeftir.
İşletmelerde mevcut kapasitenin etkin şekilde kullanılması ile talepler tam zamanında müşteriye sunulabilir. Bu noktada müşteriyi ve değeri doğru tanımlamak önemlidir. Müşterinin talep hızı takt time olarak tanımlanır ve takt time a göre kapasite yönetilmelidir. Ancak çeşitliliğin ve değişkenliğin fazla olduğu şartlarda üretimde kapasiteyi yönetmek için bazı araçların doğru kullanılmasına ihtiyaç vardır. Öncelik darboğazların belirlenmesi ve sonrasında dengeleme modellerinin tanımlanması olmalıdır ki değişkenliği yönetebilelim.
Eğer kapasite doğru planlanırsa, doğru adam ve makineye işler atanırsa işletmelerde akış yaratıla bilinir. Aksi takdirde üretimde prosesler arası ve siparişler arası beklemeler yaşanır. Üretimde setuplar artar, makine ve insana düşen yük artacağı için muri-aşırı yük oluşur. Mudalar artarak yönetilmesi daha zor bir karmaşa ortaya çıkar. Üretimde bekleyen stoklar, siparişi olan malların üretimde olmaması ancak ihtiyaç olmayan siparişlerin depoda beklemesi kapasitenin doğru yönetilmemesinden kaynaklıdır.
Bu eğitimde Kapasite nasıl tanımlanmalıdır ve nasıl yönetilmelidir kavramları anlatılacaktır. Kapasite ve talep dengelemesi, heijunka, PFEP kavramları anlatılacaktır.
İçerik:
-
-
Kapasite planlama nedir?
-
Kapasite planlama yapılırken nelere dikkat edilir?
-
Kaynakların verimli kullanımı nasıl sağlanır?
-
Kapasite dengeleme modelleri nelerdir?
-
Heijunka nasıl yapılır?
-
PFEP nasıl yönetilmelidir?
-
-
Uygulama
-