Assessment Eğitimi
Gelişim çalışmalarının başarılı olmasının ön koşullarından birisi mevcut durumu doğru ve tam değerlendirmektir. Gelişim fırsatlarının neler olduğu, sistemde yaşanan aksaklıkların boyutları ve oluşum sebeplerini, sürecin başarısı etkileyen etkenlerin rolü çözülmesi gereken problemi daha iyi tanımamızı ve anlamamızı sağlar. 5N1K tarzı veri ve kanıtlara dayalı bir değerlendirme süreci problemin gelişim fırsatına dönüşmesindeki en önemli davranışsal özelliklerden birisidir. Mevcut durumu yeterli derecede değerlendirmeden sonuca doğrudan yönelmenin taşıdığı riskler kaynak israfına, güven kaybına ve birçok belirsizliğe neden olabilir.
Değerlendirme süreci tanımlama, ölçümleme, ilişkilendirme ile karar verme mekanizmasının önemli bir parçasını oluşturur. Kararlar uygulamaya ve sonrasında da PUKÖ döngüsünde, sürdürebilirlik adına, kontrol ve düzenleme adımlarına dönüşür. Ardından da tekrar değerlendirme sürecine, yani başa döner.
Değerlendirilecek konu stratejik, taktiksel veya işletme seviyesinde olabilir. Örneğin, yalın değerlendirme kurumun kültürel düzeyde yalın düşünce açısında ne derece yetkin ve yeterli olduğunu değerlendirmek için yapılır. Yapılan tespit neticesinde gelişim için yol haritası belirlenir ve 6 aylık dönemlerle tekrarlanarak gelişimin değerlendirilmesi yapılır. Yönetim, Öğrenen Organizasyon, Yalın Göstergeler, Takım Çalışması ve Problem Çözme, Standart İş, Takta Üretim, Görsel Yönetim, Yerinde Kalite, Bakım, Organizasyon, Sürekli Akış ve Çekme, Tedarikçilerle Çalışma gibi konularda yapılır. Değerlendirmenin ön yagısızca ve objektif yapılması fırsatların doğru değerlendirilmesi ve takip edecek gelişim faaliyetlerinin başarısını belirler.
İçerik:
- Değerlendirme nedir?
- Problemi çözmek için değerlendirmek
- Değerlendirme tipleri
- Yalın Değerlendirme nedir?
- Gelişimin yol haritası
- Risklerin yönetimi