26. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilen Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin Yeni Yönetimi Belli Oldu

26. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilen Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin Yeni Yönetimi Belli Oldu
18 Kasım 2013, Pazartesi 04:06
Türk otomotiv sektörünün 53 markasını çatısı altında barındıran Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) 26. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati Yazıcı’nın da katılımıyla gerçekleştirildi. 2011 yılının detaylı otomotiv sektörü değerlendirmesinin ve 2012 yılı beklentilerinin paylaşıldığı Genel Kurulda yeniYönetim ve Denetleme Kurulu Üyelerinin seçimi de gerçekleştirildi.

Türk otomotiv sektörünün 53 markasını çatısı altında barındıran Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) 26. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati Yazıcı’nın da katılımıyla gerçekleştirildi. 2011 yılının detaylı otomotiv sektörü değerlendirmesinin ve 2012 yılı beklentilerinin paylaşıldığı Genel Kurulda yeniYönetim ve Denetleme Kurulu Üyelerinin seçimi de gerçekleştirildi.
 
30 Mart Cuma günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Levent binasında gerçekleştirilen Genel Kurulda ODD’nin yeni Yönetim Kurulu seçildi. Genel Kurula katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati Yazıcı da bir konuşma yaptı.
 
Saat 15:00’de başlayan törende aşağıda belirtilen sıralamada açılış konuşmaları yapıldı.
 
¨   Sn. Dr. Hayri Erce – ODD Genel Koordinatörü
 
¨   Sn. Şükrü Ilısal – OYDER Yönetim Kurulu Başkanı
 
¨   Sn. Orhan Sabuncu – UIB Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı
 
¨   Sn. Alper Kanca – TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili
 
¨   Sn. Kudret Önen – OSD Yönetim Kurulu Başkanı
 
¨   Sn. Mustafa Bayraktar – ODD Yönetim Kurulu Başkanı
 
¨   Sn. Hayati Yazıcı – T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı 
 
 
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alper Kanca
 
Derneğimiz adına konuşmasını gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Sn. Alper Kanca, "Yeni dönem için sloganımızı Güçlü Sanayi,Güçlü Marka olarak belirledik ve hedeflerimizi de buna göre tanımladık. Üyelerimizin küresel marka olmaları yönünde atacağı adımları destekleyeceğiz. Beklentilerimiz ise gelişmekte olan ülkeler ile serbest ticaret anlaşmalarının hayata geçirilerek haksız rekabetin önlenmesi, uzun süredir beklediğimiz yeni teşvik sisteminin açıklanması, alt yapı çalışmalarının hızlandırılmasıdır." dedi.
 
ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar 
 
Genel kurulda konuşan ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, 2011 sonu itibarıyla 12 milyon adetlik araç parkının yüzde 50'sinin 12 yaş, yüzde 34'ünün ise 16 yaş üstü araçlardan oluştuğunu söyledi. Bayraktar, "Çevre etkisi bir yana neredeyse köhne diyebileceğimiz araç parkının, kamu sağlığı ve milli kaynak israfına menfi etkileri de cabası. Dolayısıyla parkımızı gençleştirmeye ve yenilemeye hizmet edecek politikaların geliştirilmesi artık kaçınılmaz oldu" dedi. Otomobil alımındaki yüksek vergiden dolayı ödenen yüksek bedel ve yaşa göre azalan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin, bu olumsuz tablonun nedeni olduğunu söyleyen Bayraktar, vergi sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret etti. Bayraktar, eski araçları hurdaya çıkarmaya ödenecek kilogram başına bedelin, yenilemeyle yaratılacak vergi gelirinin çok altında kalacağını öne sürdü. Kyoto Protokolü'nü hatırlatan Bayraktar, "Bu ortak sorumluluğun ilk adımı olarak, endüstri, motorlu araçlar ve ısıtmadan kaynaklı sera gazının azaltılmasına yönelik mevzuatın yeniden düzenlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.   
 
Trafikte tehlike yaratıyor
Ömrünü Tamamlamış Araçları (ÖTA), toplama sisteminin işlemediğinin altını çizen Bayraktar, şunları anlattı: "2011'de bu merkezlere teslim edilen araç sayısı sadece 1.500 adet. ÖTA sistemine dahil olmayarak parçalanmak suretiyle dağıtılan veya kullanılmaya devam edilen hurda araçların trafikte yarattığı tehlikeyi sanıyorum ki hepimiz çok iyi biliyoruz. Yine önem verdiğimiz bir diğer konu araç muayenesini geçinceye kadar birçok parçayı kiralayarak muayeneden geçen araçlar. Bu araçlar trafikte tehlike saçmaya devam ediyor. Mutlaka önlem almalıyız!"   
 
Genel Kurula katılan T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı otomotiv sektörünü, dünyanın her yerinde yüksek katmadeğer oluşturan bir sektör olarak tanımladı. Yazıcı, Türkiye'de yıllarca otomobilin zenginliğin bir göstergesi olduğunu, bugün ise otomobilin artık bir ihtiyaç konumunda olduğunu söyledi. 2002'de 1.000 kişiye 65 araç düşerken bugün 141 araç düştüğünü ifade etti. Otomotiv sektörünün son 2 yıldır dış ticaret açığı verdiğini ifade eden Yazıcı, bu durumun otomotiv sektörünün ithal girdi oranının oldukça yüksek olduğunu gösterdiğini ifade etti.
 
Seçimde görevlendirme şu şekilde gerçekleşti;
 
Yönetim Kurulu Başkanı: Mustafa Bayraktar
 
Başkan Vekili: Ali Bilaloğlu
 
Muhasip Üye: Aykut Özüner
 
ODD’nin Yeni Dönem Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri:
 
Yönetim Kurulu:
 
Ø   Mustafa Bayraktar ( Baylas Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı)
 
Ø   Ali Bilaloğlu (Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı)
 
Ø   Ali Haydar Bozkurt ( Toyota Pazarlama ve Satış CEO)
 
Ø   Aykut Özüner ( Ford Otomotiv Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı)
 
Ø   Bora Koçak (Anadolu Grubu, Çelik Motor Genel Müdürü)
 
Ø   Özcan Keklik ( General Motors Türkiye Genel Müdürü )
 
Ø   Şükrü Bekdikhan (Mercedes-Benz Otomobil Grubu Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı)
 
  Yönetim Kurulu Yedek:
 
Ø   İlkim Sancaktaroğlu ( Nissan Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı )
 
Ø   Bahaettin Tatoğlu (Baylas Otomotiv Genel Müdürü)
 
Ø   Alpay Türker   (Peugeot Otomotiv Bayi Geliştirme Koordinatörü)
 
Ø   Murat Aydın   (Suzuki Otomobil Pazarlama ve Ticaret Genel Müdürü)
 
Ø   Mustafa Nihat Tuduk ( Volvo Otomobil  Finans Direktörü)
 
    Denetleme Kurulu:
 
Ø   Okan Baş ( Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Fiat İş Birimi Direktörü )
 
Ø   İbrahim Aybar (Mais Genel Müdürü)
 
Ø   Mahmut Kadirbeyoğlu ( Yüce Auto Genel Müdürü )
 
  Denetleme Kurulu Yedek:
 
Ø   Nurkan Yurdakul (Mazda Motor Logistics Europe Genel Müdürü)
 
Ø   Hakan İsot ( İsotlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı)
 
Ø   Yusuf Soner (Temsa Global Genel Müdürü)