Çin’in İstanbul Ticaret Ateşesi: Tedarik için tercihimiz Türkiye

Çin’in İstanbul Ticaret Ateşesi: Tedarik için tercihimiz Türkiye
18 Kasım 2013, Pazartesi 06:11
Kaliteyi gören Çinli, otomotivin müşterisi oldu Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), gözünü dünyanın en hızlı büyüyen pazarına dikti. TAYSAD, 2013’te Çin’de ofis açacağını açıkladı.

Kaliteyi gören Çinli,  otomotivin müşterisi oldu
 
Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), gözünü dünyanın en hızlı büyüyen pazarına dikti. TAYSAD, 2013’te Çin’de ofis açacağını açıkladı.
 
Çin İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Li Jiang, Çin otomotiv endüstrisinin tedarik ihtiyacını “kalitesini kanıtlayan” Türkiye’den karşılamayı amaçladıklarını söyledi. 
 
İhracatının yüzde 70’e yakınını Avrupa ülkelerine yapan Türk otomotiv endüstrisi, pazar çeşitliliğini sağlayabilmek için başlattığı arayışlar çerçevesinde gözünü dünyanın en hızlı büyüyen pazarı Çin’e dikti. 2013’te Çin’de ofis açmayı planlayan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Çin Çalıştayı düzenleyerek ilk adımı attı.
 
Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Çin’in 2030 yılında ABD’den daha büyük bir ekonomiye sahip olacağı ve en önemli küresel ekonomik güç haline geleceği öngörülüyor. Otomotiv endüstrisinin de aynı şekilde büyüdüğü Çin’de yer almak isteyen TAYSAD, bu ülke ile ilgili ilişkileri en üst seviyeye taşımak için çalışmalar yürütüyor.
 
Üyelerini Çin’deki gelişmelerle ilgili bilgilendirmek isteyen TAYSAD, gerçekleştirdiği çalıştayla Çin’li üreticilerle nasıl işbirliği yapılabileceğini masaya yatırdı.
 
Çinli müşteri olacaklarını açıkladı
Çalışay’a katılan Çin’in İstanbul Başkansolosluğu Ticaret Ateşesi Li Jiang, Türk otomotiv sektörünün kalitesini kanıtladığını, ülkesinin otomotiv edstrisinin tedarik ihtiyacının Türkiye’den karşılamasını amaçladıklarını açıkladı.
 
Li Jiang, bu yıl iki ülke arasında 10 milyar 640 milyon dolarlık işbirliği anlaşması yapıldığını, bunun 4 milyar 320 milyon dolarlık bölümünün hayata geçtiğini aktararak ticaretin daha da gelişmesini istediklerini vurguladı. Çin’den Türkiye’ye 420 milyon USD’lık yatırım yapıldığını belirten Li Jiang, Türkiye’den Çin’e ise 130 milyon USD’lık direk yatırım yapıldığını ifade etti. 2020 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkmasını öngördüklerini kaydeden Jiang, “Özellikle otomotiv endüstrisinde yan sanayi olarak ithalatımızı artırmak istiyoruz” diye konuştu.
 
Çin hedef pazar
Çin’de 2013’ün “Türk Kültür Yılı” olması nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeye çıkacağını öngören TAYSAD, gelecek yıl bu ülkeye ofis açmanın planlarını yapıyor. 
 
TAYSAD Denetleme Kurulu Başkanı Süheyl Baybalı
 
Çalıştay’da konuşan TAYSAD Denetleme Kurulu Başkanı Süheyl Baybalı, “Bugün AB merkezli ihracatımızda tek pazara ihracat yapmanın sıkıntılarını yaşıyoruz. AB kaynaklı kriz nedeniyle ihracatımızda kısmen daralma var. Pazar çeşitlendirmesine giderek risklerimizi azaltabiliriz. Bu nedenle dünyanın en önemli pazarı haline gelen Çin’i hedef ülke seçtik” dedi.
 
Hedef pazar olarak seçilen Çin ile ilgili çalıştaya katılan TAYSAD üyeleri, Uzakdoğu ve ABD kapısını açabilmek için de Çin’de yer almak gerektiğini belirtiyorlar.