TAYSAD ÜYE BİLGİLENDİRME
Konu: Koronavirüs Salgınında İşletmelerde Alınacak Önlemler
- Virüs hakkındaki gelişmeler ve alınacak tedbirler için şirketinizde bir yönetici tayin edildiğinden emin olun ve “Korona Önleme Ekibi” adında bir ekip oluşturun.
- Tüm personelin virüsle ilgili sağlık taramasından (burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, ateş) geçirilmesini sağlayın.
- Virüsle ilişkili olabilecek sağlık şikayetleri yaşayan ve belirtiler gösteren çalışan olması durumunda ALO 184 Korona Danışma Hattı ile iletişime geçin.
- Tüm personel/ziyaretçi giriş çıkışlarının, termal kamera ile kontrol edilmesi konusunu şirket yönetimi olarak değerlendirin.
DUYURU ve BİLGİLENDİRMELER
- Virüse karşı alınabilecek önlemler konusunda, personelin yetkili bir uzman tarafından sözlü bilgilendirilmesini sağlayın.
- Uyulması gereken hijyen kuralları ilgili SAĞLIK BAKANLIĞI tarafından hazırlanan afişlerin personelin sık görebileceği alanlara asılmasını ve dağıtılmasını sağlayın. (https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19-afis)
- Fuaye alanları, yemekhane gibi alanlarda bulunan TV’ lerden SAĞLIK BAKANLIĞI’ nın hijyen tedbirleri konulu videolarını yayınlatın.( https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19-videolar)
- SAĞLIK BAKANLIĞI tarafından hazırlanan posterlerin, personel servislerinde de bulunmasını sağlayın.
- Cuma namazı ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan duyurunun çalışanlarınızla paylaşılmasını sağlayın. (https://www.diyanet.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/Detay/29390/din-isleri-yuksek-kurulundan-cuma-namaziyla-ilgili-aciklama)
- Risk taşıyan bir durumla karşılaşan personelin toplum sağlığını tehlikeye atacak şekilde şirket yönetimi (İK) ya da yetkili kamu kurumlarına bildirimde bulunmamış olmasının, kişisel sorumluluk dahilinde olduğu duyuru ile hatırlatılmalıdır.
DEZENFEKSİYON
- Tüm ekipman ve iş mekanlarını (ofis, üretim alanı, yemekhane, soyunma odaları vs.) virüse karşı sık ve etkili şekilde dezenfekte ettirin.
- Tüm personel servis araçları ve şirket araçlarını uygun görülen sıklıkla dezenfekte ettirin.
- Personel ve ziyaretçiler için, iş mekanlarına girişlerde hijyenlerini sağlayabilecekleri dezenfektanları bulundurun.
TOPLANTI, ETKİNLİK ve ZİYARETLER
- Mecbur kalınmadıkça yurt içi ve yurt dışına seyahat edilmemesi gerektiği konusunda personeli bilgilendirin. (Tüm zorunlu ziyaretler ve eğitimler ‘Korona Önleme Ekibi’ onayına tabi olmalıdır)
- Yapılmasına onay verilen tüm iç eğitimler için geçerli olacak kurallar İK tarafından yayınlanmalı ve uygulama kontrol edilmelidir.
- Yüz yüze yapılacak toplantıların 30 dk / 5 kişi ile sınırlandırılması ve toplantı yerinin sıklıkla havalandırılması gerektiği konusunda bilgilendirme yapın. (Toplantılar hava durumuna bağlı olarak açık alanda düzenlenebilir)
- Müşterilerle / tedarikçilerle yüz yüze iletişimi azaltmak, toplantıları online yapmak için önlemler planlayın.
- Kongre, konferans, seminer vs. gibi kalabalık etkinliklere katılım yapılmaması gerektiği konusunda personelin bilgilendirilmesini sağlayın.
- Şirket içinde ve dışında yapılan geniş katılımlı spor ve sosyal faaliyetlerine ara verilmesini sağlayın.
YEMEKHANELER
- Yemekhanelerde masalara 1 dolu 1 boş olarak oturulması için personelin bilgilendirilmesini ve uygulamanın İK tarafından kontrol edilmesini,
- Yemek dağıtım görevlilerinin daha sık sağlık kontrollerinin yapılmasını,
- Açık şekilde sunulan salata vs gibi yiyeceklerin koruma altına alınmasını ve yemeklerde bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlere daha çok yer verilmesini,
- Tüm yemek molaları ve ara molaların mümkün olduğunca farklı zamanlarda yapılmasını sağlayın.