OSD 38. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

OSD 38. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
18 Kasım 2013, Pazartesi 04:02
23 Mart 2012 tarihinde İstanbul Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen Otomotiv Sanayii Derneği OSD’nin 38. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda sektör temsilcileri bir araya geldi.

23 Mart 2012 tarihinde İstanbul Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen Otomotiv Sanayii Derneği OSD’nin 38. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda sektör temsilcileri bir araya geldi.
 
OSD Başkanı Kudret Önen’in açılış konuşması ile başlayan toplantıda Önen, “Hiç kimse 2012’nin 2011 kadar başarılı bir yıl olmasını beklemiyor. Fakat sektör açısından çok güzel geçen 2011’in arkasından, 2012 yılında üretimin azalmayla 1 milyon 100 bin olması, ihracatın adet bazında 800 bin ile aynı seviyelerde kalması, ihracatın parasal hacminin de 21 milyar dolar civarında olması hedefleniyor.” dedi. 
  
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen
 
Konuşmasında otomotiv sanayi için önemli olan üç konuya değinen Önen, şöyle konuştu: “Bunlardan biri Ar-Ge merkezleri. Mart 2012’de çalışan 117 Ar-Ge merkezi içinde 45 Ar-Ge merkezi ile otomotiv sanayi ilk sırada. Ar-Ge desteklerinin yeni projelerde geliştirilerek sürdürülmesini istiyoruz. 2010 ve 2011 yılında en çok uğraşılan konulardan biri olan ‘Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın 2012’nin ana konularından biri olması ve bunun harekete geçirilmesi gerek. Yatırımlarda devlet yardımlarının alacağı şekil ve kapsamı ise bizler için önemli olan üçüncü konudur.”
 
Sektöre verilecek teşviklerin hızla açıklanması gerektiğini söyleyen Önen, “İndirimli kurumlar vergisi nispetinin işletme döneminde sadece teşvik edilen yatırımdan elde edilecek kazanca değil, yatırım döneminden başlamak üzere tüm kazanca tatbik edilmesi gerekmekte. Bunu her yerde, her ortamda anlatıyoruz. Ama maalesef hala bu şekilde uygulaması çıkmadı. Geçtiğimiz yıl otomotiv sektöründe 2 milyar TL’ye yakın tevsi yatırımı yapıldı. Bunların hiçbiri bu yardımlardan faydalanmadı. Bir an evvel firmaların önünün açılması ve devlet yardımlarının açıklanması gerektiğine inanıyoruz. Onun için kısa sürede uygulamaya konulmasını isteriz” dedi.
 
TAYSAD adına Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Zaim’in konuşma yaptığı toplantıda Zaim,   TAYSAD’ın yeni dönemde “Güçlü Sanayi, Güçlü Marka” sloganı ile faaliyetlerine devam edeceğini ve bu doğrultuda öncelikle üyelerinin küresel marka olma yönünde atacağı adımlar için kısa-orta ve uzun vadeli stratejilerinin belirlenmesine destek olacak çalışmalar yürütüleceğini ifade etti. Zaim konuşmasına şu şekilde devam etti: “Biz, küresel ana sanayinin küresel yan sanayisi olmak istiyoruz. Bu hedefin zor olduğunun bilincindeyiz. Dünyadaki rekabeti dikkate aldığımızda geliştirilmesi gereken yönlerimizin farkındayız. Stratejik plan çalışmaları dahilinde kısa dönemde bu konuların üzerine gideceğiz.” 
 
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Zaim
 
TAYSAD’ın Ar-Ge konusunda başlattığı seferberliğin devam ettirileceğini, üniversite-sanayi işbirliğinde somut proje odaklı çalışmalar yapılacağını ve otomotiv yan sanayinin 2023 vizyonuna uygun gelişimi için faaliyetler gerçekleştirileceğini sözlerine ekleyen Zaim, “Hepimizin bildiği gibi sanayimizin önünde ciddi hedefler bulunmaktadır. Küresel pazarlardaki konumumuzu güçlendirmenin yanı sıra mutlak suretle ülkemizdeki iş hacminin artırılması gerekmektedir. Ülkemizdeki iç pazar satışlarının artırılmasına yönelik önlemler alınmalı ve yeni yatırımların ülkemize gelmesini sağlayacak teşvik sistemi bir an önce hayata geçmelidir. Lokal pazarda ve sanayide ölçeğimizi büyütmeden sadece küresel pazarlarda iş hacmimizi arttırmak ile bu hedeflere ulaşmamız mümkün olmayacaktır. Ancak iç pazarda güçlü olarak dış pazarlarda da iş hacmimizi artırmamız mümkündür. Zira rekabet içinde olduğumuz gelişmekte olan bölgeler de sanayinin kendi ülkelerinde gelişimi için çaba sarfetmektedir.” dedi.
 
Toplantıda ayrıca Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı H. Şükrü Ilısal, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu da birer konuşma yaptı. 
  
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı H.Şükrü Ilısal
 
ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar
 
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu
 
Protokol konuşmalarının ardından, OSD’nin her yıl verdiği 'Yan Sanayi Başarı Ödülleri' ile 'İhracat Başarı' ödülleri törenine geçildi.
 
TAYSAD Üyeleri’nden Canel Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., CMS Jant ve Makine Sanayi A.Ş. ve Kansai Altan Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş. “Yan Sanayi Başarı Ödülleri”nin sahibi oldu.
 
“İhracat Başarı Ödülleri”nde ise, 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan Ford Otosan, Oyak Renault, Tofaş ve Toyota platin plaketin,  1 milyar dolara kadar ihracat yapan Hyundai Assan ve Mercedes Benz Türk'e altın plaketin, 500 milyon dolara kadar ihracat gerçekleştiren Man Türkiye, Türk Traktör, Temsa, Karsan ve Honda altın madalyanın ve 100 milyon dolara kadar ihracat yapan Otokar, BMC ve Anadolu İsuzu gümüş madalyanın sahibi oldu.
 
OSD’nin 38. Genel Kurul toplantısında gerçekleştirilen seçimle belirlenen yeni dönem Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Kudret Önen, Mehmet Demirpençe, Tarık Tunalıoğlu, Hapip Aşı, Münür Yavuz, Ömer Lütfü Ablay, Haydar Yenigün, Kamil Başaran, Serdar Görgüç, Tamer Ünlü, İsmail Sümer, Süer Sülün, İzzet Kalaycı, Murat Selek, Orhan Özer.