OYDER – Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı

18 Kasım 2013, Pazartesi 04:33

OYDER – Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı divan seçimi ertesinde gerçekleşen açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren OYDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Vedat İncirlioğlu konuşmasının ilk bölümünde 2011 yılını değerlendirdi. OYDER’in otomotiv sektöründe 1.200 plaza ile istihdamının %25’ini gerçekleştirdiğini belirten İncirlioğlu 2011 yılında %4.7 büyüyen dünya otomotiv üretimi ülkemizde %8.5 oranında büyümüştür, bu da sektörümüzün önemini göstermektedir dedi. 2012 yılındaki beklentilerine de ana başlıkları ile değinen İncirlioğlu özellikle borçlanma sistemi, Arap baharı ve ortadoğudaki savaş ihtimali ile Yunanistan krizinin genel ekonomi üzerine etkilerinden bahsederek OYDER’in 2012 yılı tahminlerini;

Büyüme         % 2.3
Enflasyon     % 5
İç Pazar         800.000 – 850.000 adet
Üretim            1.100.000 adet
İhracat           800.000 Adet
İhracat           21 Milyar $ olarak belirtti.

Konuşmasında OYDER’in öncelikli konularına da değinen İncirlioğlu, risk ve kazanç dağılımı, iç pazarın kuvvetlenmesi,   araç üzerindeki vergilerin azaltılması, hurda araçlar için 15 yaş üzerinin geçerli sayılması ve 2. el araç satışında yaşanan sorunların düzenlemeler konusunuda çalışmalarının süreceğini belirtti.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Orhan Sabuncu konuşmasında kur avantajının geçen yıla göre kaybedilmiş olmasının ve AB pazarı daralmasının da etkisiyle 20 milyar seviyesinde bir ihracat beklentisi olacağını, AB pazarının yapılan çalışmalar neticesinde %5 oranında daralacağını tahmin ettiklerini belirtti. 2012 yılında 2011 yılının ilk dört ayına göre ortalamada %1’lik bir ihracat kaybı olduğunu, ayrıca otomotiv sektörü ihracatının ilk 4 ayda 1.078 milyar $ artı verdiğini belirtti.

TOBB Otomotiv Ticaret Meclisi Başkanı Yüksel Mermer konuşmasında yetkili satıcıların karsızlığının en büyük nedeninin kendileri olduğunu belirterek “satışınızı %5 azaltsanız karlılığınız istediğiniz seviyelere gelir” dedi.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr.Mehmet Dudaroğlu gerçekleştirdiği konuşmasında TAYSAD’ın “Güçlü Sanayi, Güçlü Marka” sloganı ile açıkladığı 2012-2014 programından bahsederek, yeni dönemde tüm paydaşları ile otomotiv sanayinin gücünü ve marka değerini öne çıkarmayı hedeflediğini belirtti. Yan sanayinin de Küresel marka olma serüvenlerinde TAYSAD’ın üyelerine destek olacağını dile getirdi.

Ana başlıkları ile 2023 ihracat vizyonu ve yeni teşvik sistemine de değinen Dudaroğlu,  işbirliği içerisinde ortay çıkarılan strateji belgesi ve eylem planlarının tüm maddeleri ile uygulamaya alınması gerektiğini belirtti.

Özellikle yeni teşvik sisteminin detaylarının net olarak bir an önce tanımlanması ve tanıtılmasını sektör olarak beklediklerine değinen Dudaroğlu, yeni teşvik sistemine yönelik olarak, “Biz müsteriler tarafından satınalınabilmesi için üreticiye diyoruz ki; lütfen vakit kaybetmeden ürünüzünü tanıtınız.” dedi.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kudret Önen gerçekleştirdiği konuşmasında sektörün satış organizasyonlarının da aynı üretim alanında olduğu gibi rekabetçiliklerinin artması için değişen dünya koşullarının gerekliliklerini yerine getirmeleri gerektiğin belirtti. Ülke olarak mükemmelliyet merkezi olma hedefinin       Ar-Ge faaliyetleri ve yeni yatırımlar ile mümkün olabileceğini belirten Önen, dış pazardaki daralmanın ve iç pazardaki araç üzerindeki vergilerin değişiminin sektör oyuncuları üzerine etkilerine değinerek, “ÖTV artışı yapılan hafif ticari araç pazarının dış pazarlardaki küçülmeyi de eklersek hem üreticiler hem de satış organizasyonları için nasıl bir daralma yarattığını görüyoruz” dedi.

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Bayraktar da gerçekleştirdiği konuşmasında 3 yıl önce ODD tarafından yapılan otomotiv sanayi yol haritası çalışmasının güncellenmesi yönünde çalışmalara başladıklarını belirtti. Bu rapora özellikle yaşlı araç parkı, sera gazları, yakıt tasarrufu ve trafik kazaları gibi başlıkların da ilave edileceğini söyledi. Raporda ortaya çıkmaya başlayan bazı sonuçlara da değinen Bayraktar, ”Fiyat esneklikleri ile kredi faizlerinin satışları nasıl etkilediği,  doğru yapılanmamış vergi sisteminin 2. el araçların satışlarının artmasına olan etkisi, ÖTA (Ömrünü Tamamlamış Araçlar) sisteminin şu anda neden doğru çalışmadığı, uygulamada bulunan 20 yaş üzeri araçların hurdaya ayrılmasının yetersizliği, tüketici korama kanunun AB ile uyumu başlıklarındaki sonuçları en kısa zamanda sizlerle paylaşacağız.” dedi.

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şükrü Ilısal da konuşmasında “Dernek olarak sektör paydaşlarımızı ilk defa Genel Kurulumuzda ağırlamaktan onur duyuyoruz. Bir bütünü oluşturan bu yapı sektörümüzü hem iç pazarda hem de dış pazarlarda daha iyi yere getirecektir.” dedi. Ilısal, OYDER’in önümüzdeki dönemde distrübitör,   yetkili satıcı ilişkilerinin ve sigorta sektörü gibi önemli iş ortakları ile olan diyaloğun geliştirilmesine hedeflediklerini söyledi.