TAYSAD, DAF Ziyareti Tamamlandı.

TAYSAD, DAF Ziyareti Tamamlandı.
27 Temmuz 2014, Pazar 11:57
T.C. Ekonomi Bakanlığı desteğinde Sektörel Ticaret Heyeti olarak DAF’ı ziyaret eden 19 TAYSAD üyesi 3 gün süren temaslarını başarıyla tamamladı.

Ağır Ticari Araç sanayinde önemli bir grup şirketi olan PACCAR Grup içerisinde yer alan DAF firması, TAYSAD tarafından uzun bir süredir yürütülen görüşme ve DAF tarafından yapılan detaylı ön analiz  sonucunda, 3-4 Temmuz 2014 tarihinde Hollanda Eindhoven’de bulunan yerleşkesinde ziyaret edildi.

 

Ağır Ticari Araç sanayinde önemli bir grup şirketi olan PACCAR Grup içerisinde yer alan DAF firması, TAYSAD tarafından uzun bir süredir yürütülen görüşme ve DAF tarafından yapılan detaylı ön analiz  sonucunda 3-4 Temmuz 2014 tarihinde Hollanda Eindhoven’de bulunan yerleşkesinde ziyaret edildi.

Heyet için başvuru yapan 54 firma arasında DAF’ın ihtiyaçlarına göre titizlikle belirlediği 19 firmadan 45 temsilci,  ziyaret süresince  hazırlanmış  yoğun program ile firma hakkında detaylı bilgi edinme fırsatı buldu.

Heyetin varış günü, kalınan otelde yapılan bilgilendirme toplantısında, heyet DAF- Paccar Satın Alma Ürün Gurubu Müdürü Mesut Yetiş tarafından programa ve DAF’ın Türkiye pazarına yönelik yürüttüğü çalışmanın içeriği ve hedeflerine ilişkin bilgilendirildi.  Sonrasında FIER Automotive uzmanı Harm Weken, sunumunda; Hollanda pazarı, çalışma anlayışı ve sektördeki diğer üreticiler ile ilgili özet bilgi aktardı.

Eindhoven, Brainport Bölgesi – Dünya Genelinde En Akıllı Bölge”

Weken’in sunumunda dikkat çeken konu, ülke nüfusunun % 4 ‘ünü oluşturan,  DAF’ın da yerleşkesinin bulunduğu Eindhoven bölgesinin, 1100 patent ile ülke genelinin %42’sine, 2,1 milyar Euro Ar-Ge harcaması ile genelin %27 sine sahip olması ve ilgili veriler ile dünya genelinde en akıllı bölge seçilmiş olmasıydı.

DAF- PACCAR Grubu, Türk Otomotiv Tedarik Sanayii ile İşbirliğini Artırmayı Hedefliyor.

 

Heyetin DAF’taki ilk günü, DAF Yönetim Kurulu Üyesi ve Paccar Avrupa Satın Alma Bölümü Başkanı

J. Smetsers’in konuşmasıyla açıldı. J. Smetsers  gerçekleştirdiği detaylı DAF sunumunda, DAF’ın global konumu, sektörel verileri ve satın alma  stratejisi hakkında bilgi aktarımında bulundu. Smetsers, firma olarak parça alımı pazarlarını geliştirmeyi hedeflediklerini ve TAYSAD üyesi Türk otomotiv tedarik sanayi kuruluşlarıyla gerçekleştirilen bu organizasyonun, tarafların birbirlerini daha iyi tanımaları ve geleceğe yönelik işbirliği olanaklarını görüşmeleri için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Smetsers, DAF’ın yanı sıra gurupta yer alan diğer ağır ticari markaları , PETERBILT ve KENWORTH hakkında bilgi aktarımında bulundu, gurubun ortak satın alma stratejisi hakkında bilgilendirdi.

 

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bahadır Erkan ise konuşmasında, Türk otomotiv sanayinin yetkinliklerinden bahsetti, heyetin her iki taraf için de verimli sonuçlar getirmesi temennisinde bulundu.

 

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, sunumunda TAYSAD ve üyelerinin yetenek ve gücü  hakkında  açıklamalarda bulunurken sektör ile ilgili istatistiksel verileri aktardı.

Türkiye’nin otomotiv sektöründeki yatırım ve teşvik olanakları hakkında da bilgi aktarımında bulunan  Dr. Dudaroğlu, DAF’ın firma olarak Türkiye’nin yatırım ortamından yararlanması gerekliliğinin üzerini çizdi. Başkan Dudaroğlu, DAF ile işbirliğinde gerçekleştirilen bu organizasyonun otomotiv tedarik sanayi firmaları için DAF firması ile oluşturulan işbirliklerinin artırılmasında önemli bir adım olacağına inandıklarını belirtti.

 

DAF Satın Alma Bölümü yetkililerinin de katıldığı networking yemeği sonrasında Paccar Avrupa Satın Alma Bölümü Direktörü Pepijn Van Buren  tarafından yapılan detaylı sunumla DAF’ın global pazardaki konumu ve satın alma stratejileri hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

 

İlk gün programı içerisinde DAF motor üretim - montaj hattı ile  parça dağıtım merkezi de bulunmaktaydı.  Global olarak 5 ayrı ülkede dağıtım merkezine sahip DAF, Türkiye’ye yapılan dağıtımın Budapeşte’den gerçekleştiği bilgisini verdi. Avrupa’daki dağıtımın 24 saatte gerçekleştiğini belirten DAF, Avrupa dışı dağıtımlardaki uzun zaman dilimini hedef ülkelere yeni dağıtım merkezleri kurgulayarak aşmayı hedeflediklerini belirtti. Bir sonraki dağıtım merkezinin Türkiye’de açılması için karşılıklı temennilerde bulunuldu.

İlk gün programı, katılımcıların büyük ilgisini çeken DAF Deneyim Merkezi ziyareti ile sonlandı. DAF araçlarının detaylı sergilendiği merkez, hem içerdiği animasyon gösterisi hem de CF, LF, XF serisi araçları yakından inceleme olanağı ile büyük ilgi çekti.

Heyetin ikinci günü heyette bulunan her bir firma, yapılan kapalı toplantılar ile ilgili ürün gurubunun OEM ve OES satın alma direktörleri ile görüştü. Heyet öncesi DAF’ın firma bazında yaptığı ön araştırma ve analizlere ilişkin hususlarda sorulara cevap arandı.  Yapılan görüşmelerde, firma temsilcileri firmalarını detaylı tanıtma fırsatı bulurken, bir sonraki aşamaya ilişkin detaylar hakkında birebir görüşme olanağı buldu.

TAYSAD ve DAF Yönetimi, T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bahadır

Erkan ile Rotterdam Türk Konsolosluğu Ticaret Ataşesi Tuba Sander de katılım gösterdiği toplantı ile DAF’ın Türkiye pazarı ile sürecindeki sonraki adımlar hakkında istişare edildi,  DAF’ın firma bazındaki gelecek planları ile ilgili sorularına yanıt verildi.

 

İkili görüşmeler sonrasında program, Eindhoven’da bulunan DAF Müzesi ziyaretiyle sonuçlandı. DAF satın alma bölümü yöneticileri tarafından katılımcılara gezdirilen müzede heyet, DAF’ın kurulduğu ilk yıllarda üretilen farklı modellerdeki binek ve savunma sanayi için üretilen araçları da görme imkanı yakaladı. 

3 gün süren organizasyona T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bahadır

Erkan ile Rotterdam Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Tuba Sander’in yanı sıra Hollanda Dışişleri Bakanlığı Uluslar arası İlişkiler Bölümü yetkilileri, Brainport bölgesi İş Geliştirme Bölüm yetkilileri ve yatırım ajansı yetkilileri katılımlarıyla destek verdi.