Türk Otomotiv Sanayi Amerika’da...

Türk Otomotiv Sanayi Amerika’da...
21 Nisan 2015, Salı 12:58
Türk Otomotiv Tedarik Sanayi temsilcileri, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle Sektörel Ticaret Heyeti programı kapsamında,Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan Eyaleti’ne ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Michigan Valisi Rick Synder, “Bölgede, Türk otomotiv tedarik sanayi firmalarının olması, ABD için artı değer yaratacaktır. Bu anlamda Türk otomotiv tedarik sanayi firmalarını desteklemekten memnun olacağız” dedi.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından, Turkish Resource Center of North America (TRCNA) ile birlikte düzenlenen Ekonomi Bakanlığı destekli Sektörel Ticaret Heyeti Programına 17 tedarikçi firmadan 30 temsilci katıldı. Sektörel Ticaret Heyeti programı kapsamında Türk Otomotiv Tedarik Sanayi temsilcileri, otomotivin kalbi olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan Eyaleti’ne ziyarette bulundu.

TAYSAD üyeleri, eyalet valisi, otomotiv ana sanayi firmaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yaptı. Böylesine kalabalık bir heyeti ilk defa kabul ettiğini ve ilgi gösterilmiş olunmasından dolayı mutlu olduklarını ifade eden Michigan Valisi Rick Synder, “Bölgede, Türk otomotiv tedarik sanayi firmalarının olması, ABD için artı değer yaratacaktır. Bu anlamda Türk otomotiv tedarik sanayi firmalarını desteklemekten memnun olacağız” diye konuştu.

FORD Dearborn’da İlkler Gerçekleşti!

TAYSAD üyeleri, Sektörel Ticaret Heyeti Programı kapsamında, eyaletteki iki ayrı ana sanayi firması olan Ford Motor Company (FMC)  ve  Fiat Chyrsler Automobiles (FCA) merkezlerini ziyaret etti.

TAYSAD temsilcileri, Ford Motor Company (FMC) Başkan Yardımcısı Birgit A. Behrendt tarafından ağırlandı. Firmanın Proje Yönetim ve Satın Alma ekiplerinin katıldığı etkinlikte Türk tedarikçiler ile yapılan görüşmelerde ürün, proses ve yetkinlikler ile ilgili fikir alışverişi yapıldı. FORD Dearborn tarafından oldukça olumlu karşılanan ziyaret, aynı zamanda bir ülke heyetinin, Ford Motor Company Genel Müdürlüğü’ne yaptığı ilk ziyaret olarak da kayda geçti.

TAYSAD temsilcileri, ABD’nin Pentagon’dan sonra ikinci büyük binasına sahip olan Fiat Chyrsler Automobiles (FCA) Genel Müdürlüğü’nde, FCA’nın Proje Yönetim ve Satın Alma ekipleriyle ile de bir araya geldi. FCA yetkilileri, bir ülkeden toplu heyet ziyareti olmasının, hem kendilerinin Türkiye hakkında bilgi sahibi olmalarına imkan sağladığını, hem de Türk tedarikçilerin ABD’de nasıl yol alabileceğinin anlaşılması için önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Üniversiteler ve Sivil Toplum Kuruluşları İşbirliği

TAYSAD üyeleri, program kapsamında otomotiv konusunda üstün ve spesifik çalışmaları olan Michigan State Üniversitesi ve Oakland Üniversitesi ile görüşmeler yaptı.  Ardından TAYSAD’ın ABD’deki muadil kuruluşu olan Original Equipment Suppliers Association (OESA)’da düzenlenen bir buluşmaya katıldı. Sektörün ABD’deki konumu hakkında bilgi almanın yanı sıra yatırım ve ortak çalışma imkânları görüşüldü.

Ekonomi Bakanlığı’ndan Türk Otomotiv Tedarik Sanayine destek

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, “Amerika, ihracatta hedef ülke kapsamında, yetkinliklerini her alanda kanıtlamış Türk Otomotiv Tedarik Sanayi’nin bu pazarda öncü şekilde var olması gerekmekte. Otomotiv tedarik sanayi pazarında, sanayicimizin yolunu açarak, pazara girişini kolaylaştırmak amacıyla her türlü konuda bakanlık olarak destek vereceğiz” dedi.

TAYSAD’ın hedefi ABD pazarı

Sektörel Ticaret Heyeti Programına katılan TAYSAD üyeleri, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Çin ve ABD pazarına hakim olunmasının küresel üretici olmanın en önemli şartı olduğunu belirtti. Türk otomotiv tedarik sanayinin yurtdışı stratejisi doğrultusunda, Türkiye’deki otomotiv sanayi için değer teşkil eden ilgili pazardaki çalışmaların ana sanayi ve otomotiv satış sonrası özelinde olmak üzere iki ayrı doğrultuda yürütmeye devam edileceği bildirildi. Pazara uzun vadeli bir bakış açısı ile yaklaşılması, yerinde pazar araştırması, sektörel heyetler ve fuarlara katılım ile pazarın nabzının tutulması, mümkünse ofis/depo açmak yöntemleri ile ABD’de fiziken bulunulmasının ülkedeki rekabet gücünü arttıracağına inanan TAYSAD üyeleri, ülkedeki öncü meslek kuruluşları ile işbirliği anlaşmaları imzalayarak üyelerinin ülkedeki varlığını arttırmayı hedefliyor.