300’e yakın ulusal ve uluslararası firmanın yönetim kurulu başkanları, genel müdürleri, lojistik - satın alma – mühendislik - ihracat ve ithalat müdürleri biraraya gelerek sektördeki son gelişmeleri paylaşma ve değerlendirme imkanı buldular.
300’e yakın ulusal ve uluslararası firmanın yönetim kurulu başkanları, genel müdürleri, lojistik - satın alma – mühendislik - ihracat ve ithalat müdürleri biraraya gelerek sektördeki son gelişmeleri paylaşma ve değerlendirme imkanı buldular.
2 gün boyunca süren etkinlikte; 1.gün OSD(Otomotiv Sanayi Derneği) Genel Sekreteri Prof.Dr.Ercan Tezer tarafından yapılan açılış konuşması ve “Türk Otomotiv Sanayine Kapsamlı Bir Bakış” konulu sunumundan sonra Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Bosch Sanayi Genel Müdürü Steven Young, Toyota Türkiye CEo’su ve Başkanı Orhan Özer, MAN Lojistik Grup Müdürü Ufuk Doğrusöz, Erdemir Pazarlama Direktörü Başak Tav, Türkiye’deki yatırımları, büyüme stratejileri ve tedarik zinciri ile işbirlikleri hakkındaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
Öğleden sonra gerçekleşen oturumlarda ise OTAM Başkanı Prof.Dr.Ali G.Göktan başkanlığında “Yeni Teknolojiler konulu panelde BMW Güney Avrupa Bölgesi Uluslararası Satınalma Müdürü Eşref Mermer ve Prof.Dr.Ali G.Göktan sunumlarını paylaştılar. İTÜ Makina Mühendisliği Bölümünden Prof.Dr.Cem Soruşbay’ın yönettiği oturumda TEMSA Ar-Ge Genel Müdürü Hüseyin Ceyhan, Oracle TCA İş Uygulamaları Ülke Direktörü Reşan Yüner ve Atlas Copco iş Geliştirme Müdürü Ulf Finnman söz aldılar. Panelde özellikle Türk tedarikçilerinin Ar-Ge konusundaki gelişimi, sanayi-üniversite işbirliği ve Türk Araştırma Topluluklarının Güçlendirilmesi konuları ele alındı.
“Tedarik Zinciri Optimizasyonu” başlıklı paralel oturuma UTI Orta Asya & Balkanlar Bölgesi Yönetici Direktörü Abdullah Yeşil başkanlık etti. GM Europe Güneydoğu Avrupa Satınalma & Tedarikçi Kalite Müdürü Wim Wuyts, Avon Automotive Tedarik Zinciri ve Lojistik Müdürü Barış Melek Doğan yaptıkları sunumlarda tedarikçi seçme yöntemleri ile kalite standartlarını koruyarak üretim kapasitesini arttırma konularına değindiler.
UTI Worldwide Otomotiv Kıdemli Başkan Yardımcısı Jens Möller tarafından yönetilen oturumda ise Ford Otosan Malzeme Planlama ve Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Güven Özyurt, Orhan Holding Satınalma ve Tedarik Zinciri Direktörü Zafer Kabatepe, Avon Automotive Tedarik Zinciri ve Lojistik Müdürü Barış Melek Doğan, Continental Tedarik Zinciri Strateji Direktörü Michael Petri, UTI Orta Asya & Balkanlar Bölgesi Yönetici Direktörü Abdullah Yeşil konuşmacı olarak yer aldılar. Oturumda OEM’ler,tedarikçiler ve hizmet sağlayıcılar için tedarikçi kümelenmesinin faydaları detaylı olarak tartışıldı.
Oyak Renault Dış İlişkiler Departman Müdürü Hakan Tandoğdu tarafından yapılan “Binek Araç Pazarının Gerçek Potansiyelinin Değerlendirilmesi” konulu sunumun ardından Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Kadir Aydın yönetiminde “Türkiye’nin Elektrikli Araç Üretim Üssü Olarak Önündeki Fırsatların,Engellerin ve Karşı Görüşlerin Değerlendirilmesi” konulu oturum gerçekleştirildi. Oturumda Renault Mais Elektrik Motorlu Araç Proje Koordinatörü Ümit Çevik, İnci Akü CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Paker, Oyak Renault Dış İlişkiler Departman Müdürü Hakan Tandoğdu konuşmacı olarak yer aldılar. Oturumda çevreci araçların önümüzdeki yıllardaki gelişim süreci, altyapı, teknoloji ve ölçek sorunları ile geliştirilmesi gereken yönlerimiz ele alındı.
Etkinliğin 2.gününde, Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Kadir Aydın tarafından yapılan açılış konuşması ertesinde Genel Sekreterimiz Özlem Gülşen Arkan tarafından “İhracat için kaliteli üretim- Neden otomotiv parça tedarikçileri Türkiye’yi seçiyor ve 2023 hedeflerine ulaşmada TAYSAD üyelerinin önemi” konulu sunumunda üyelerimiz, derneğimizin aktiviteleri hakkında bilgiler verdi. Üyelerimizin Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgiler paylaşan Arkan, 2023 ihracat hedefleri ve bu hedefleri gerçekleştirmek üzere yapılan çalışmaları anlattı.
Mercedes Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz “Mercedes Benz’in uygulamadaki yeni yatırımları- bölgeye olan bağımlılığımızın ispatı, tahmin edilebilir sonuçlar elde etmek, diğer gelişmeler ve bunları uzman tedarikçi ağımızdan üstün kalite ile üretmemizi nasıl sağlamaya devam edeceğiz” konulu sunum gerçekleştirdi.
Tofaş Tedarik Zinciri Direktörü Altan Aytaç “Tofaş örnek vaka: Türkiye’de başarılı esnek tedarik zincirinin nasıl kurulacağının incelenmesi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Açılış sunumlarının ardından İran Khodro (IKCO) Tedarik Zinciri Strateji Müdürü Mohammed Reza Valadi başkanlığında OEM açık oturumu gerçekleştirildi. OEM açık oturumuna Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı- Satınalma Cengiz Kabatepe, BMW Güney Avrupa Bölgesi Uluslararası Satınalma Müdürü Eşref Mermer, GM Güney Doğu Avrupa Satınalma&Tedarikçi Kalite Müdürü Wim Wuyts ve Tofaş Tedarik Zinciri Direktörü Altan Aytaç katıldılar.
Honda Türkiye Fabrika Direktörü & Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Sümer, “şirkette kaliteyi, maliyeti, sevkiyatı, yönetimi ve iş güvenliğini iyileştirmek için Honda’nın yönetim ve üretim temelleri” konulu sunumunda Honda’nın örnek uygulamaları hakkında detaylı bilgiler verdi.
Continental Global Tedarik Zinciri Direktörü Michael Petri “Küresel markalar neden öncü uluslararası otomotiv ürünleri için Türkiye’yi seçiyor” konulu sunumunda Türkiye’nin potansiyeli ve güçlü yönleri hakkında bilgiler verdi.
Chery Mermerler Yöneticisi Muhittin Kora “Chery’de fabrika güncelleme ve üretim önizleme” konulu sunumunda Çin hakkında genel bilgiler verdi ve Chery’in Türkiye’de gerçekleştireceği yatırım hakkındaki son gelişmeleri paylaştı.
Öğle yemeği ertesinde iki farklı başlık ile panellere devam edildi.
1.panelde “Tedarik zinciri esnekliği” başlığı altında, Orhan Holding Satınalma ve Tedarik Zinciri Direktörü Zafer Kabatepe “Türkiye’de üstün kalitede üretimin sürdürülebilmesi için Orhan Holding’in tedarikçi bulma ve geliştirme yönetimleri”, İran Khodro (IKCO) Tedarik Zinciri Strateji Müdürü Mohammed Reza Valadi “Otomotiv parçaları üreticilerinin İran otomotiv sanayi ve geliştirilmesiyle ilgili karşılıklı işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi”, Gemport Genel Müdürü İsmail Hakkı Taş “Gemport, küresel ihracata açılan kapı-Marmara’nın otomotiv devlerinin stratejik ortağı” konulu sunumlar gerçekleştirdiler.
Diğer panelde ise “İhracat ve dağıtım fırsatları” başlığı altında Farplas CEO’su Ömer Burhanoğlu “ Farplas küresel ihracat için yerel inovasyonları değerlendiriyor- tüketici beklentilerinin üzerinde kalmak”, Safkar Grup Genel Müdürü Nuri Ünver “Küresel bir tedarikçi endüstrisi olma yolundaki fırsatlar, zorunluluklar ve tuzaklar” konulu sunumlar gerçekleştirdiler.
OYDER Genel Sekreteri Tamer Atsan Başkanlığında “Ulusal pazarı ve dağıtım kanallarını geliştirmenin Türk sanayisine katkıları” temalı açık oturumda Gefco Genel Müdürü Fulvio Villa, Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu ve Volvo Car Network & İş Geliştirme Direktörü Ziya Serimazin konuşmacı oldular.
Johnson Controls International Automotive Türkiye Genel Müdürü Murat Baysan “gelişmekte olan pazarlar ve yerel tedarikçilerin önemi- önemli uluslararsı ticaret ilişkilerini oluşturma, öncü bir tier-one tedrikçiden örnekler” konulu sunumunda firmalarının bölgesel ve küresel uygulamaları hakkında bilgiler verdi.
Genel Sekreterimiz Özlem Gülşen Arkan başkanlığında “TAYSAD üye sayısı büyüme görünümü- gelecek ihracat hedeflerinde ilerleme tahminleri ve etkileri” temalı açık oturumda Farplas CEO’su Ömer Burhanoğlu, Safkar Grup Genel Müdürü Nuri Ünver, Johnson Controls International Automotive Türkiye Genel Müdürü Murat Baysan ve Atlas Copco iş Geliştirme Müdürü Ulf Finnman konuşmacı oldular ve düşüncelerini katılımcılar ile paylaştılar. Oturumda “Türk otomotiv sanayinin 2023 ihracat vizyonu” doğrultusunda hükümetin, sanayinin ve paydaşların yapması gerekenler ele alındı.