Çin otomotiv endüstrisi Türk yan sanayiciyle küreselleşecek.
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da Türk otomotiv yan sanayiinin aranan marka halene geldiğini kaydederek, “Otomotivde küresel oyuncu olmak isteyen Çin, Türk markasıyla büyümek istiyor” dedi.
Global olarak hızla büyüyen Çin otomotiv endüstrisi, nitelikli ve kaliteli tedarik sanayi için Türk firmaları tercih ediyor. Çin’in yeni otomotiv üretim üssü olacak Shenyang Endüstri Bölgesi’nde 2016 yılında bir milyon 200 bin adet araç üretimi beklenirken, bu bölgede üretim yapan ana sanayilere Türk otomotiv yan sanayinin tedarik sağlaması için yatırım bekleniyor.
Shenyang Belediye Başkanı Gu Chunming, beraberindeki 10 kişilik Çinli heyet ile birlikte Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’ni (TAYSAD) ziyaret etti. Ziyaret sırasında gerçekleşen ikili görüşmelerde ise TAYSAD üyesi 23 firma temsilcisiyle Çinli heyet arasında işbirliği fırsatları masaya yatırıldı. Shenyang Belediye Başkanı Chunming, endüstri bölgelerinde otomotive büyük önem verdiklerini ve daha da geliştirmek için çalıştıklarını anlattı.
BMW ve GM üretim yapıyor
Halen BMW, GM, Brilliance Jinbei ve Brilliance Zhonghua gibi markaların Shenyang bölgesinde otomotiv üretimi yaptığını hatırlatan Chunming, “2016’da otomobil ve ticari araçlarda bir milyon 200 bin üretim hedefliyoruz. Bunun için tedarik sanayimizi güçlendirmemiz gerek. Türk yan sanayinin gücünü kalitesini biliyoruz. Bölgemizde yatırıma davet ediyoruz. Kamu olarak elimizden gelen desteği sunacağız” diye konuştu.
‘Aranan marka olduk’
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu’da ‘Güçlü sanayi, güçlü marka’ sloganındaki gibi Türk otomotiv yan sanayinin güçlü marka niteliğine ulaştığının, Çin’den gelen teklifler çerçevesinde, görüldüğünü vurguladı.
“Artık aranan marka olduk. Kalitemizi dünyaya kanıtladık. Otomotivde küresel oyuncu olmak isteyen Çin, Türk markasıyla büyümek istiyor. Üyelerimiz de hızla büyüyen ve yakın gelecekte otomotiv endüstrsinde etkinliğini artıracak olan Çin’de yatırım imkanlarını değerlendirecektir. Firmalarımız hızla küresel oyuncu olma yolunda ilerliyor” diyen Dudaroğlu, dünyanın dört bir yanından benzer işbirlikleri talebi aldıklarının altını çizdi.
Dudaroğlu, konuk heyete Türkiye’de üretim avantajlarını da aktararak Çinli firmaları yatırıma davet etti. Türkiye’nin AB, Rusya ve Ortadoğu gibi önemli pazarlara açılan kapı olduğuna dikkat çeken Dudaroğlu, iki ülke firmalarının karşılıklı yatırım yapmasının kazan kazan olacağını vurguladı.
Ziyaret esnasında, TAYSAD ve Shenyang Eyaleti temsilcileri arasında imzalanan iyiniyet anlaşması ile uzun vadeli bir işbirliğinin de adımı atıldı.