Garanti Bankası, 2002’den bu yana düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 72. toplantısını, Aksaray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantıda, Aksaray’ın sütçülük ve otomotiv yan sanayi alanında sahip olduğu olanaklar, Türkiye ve Aksaray hayvancılığının sorunları ve 2011’de makro ekonomik veriler ışığında ekonominin seyri tartışıldı.
Garanti Bankası, 2002’den bu yana düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 72. toplantısını, Aksaray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantıda, Aksaray’ın sütçülük ve otomotiv yan sanayi alanında sahip olduğu olanaklar, Türkiye ve Aksaray hayvancılığının sorunları ve 2011’de makro ekonomik veriler ışığında ekonominin seyri tartışıldı.
Toplantının açılışını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Sohbetlerimizin 2011 dizisini, Kırklareli’nde başlattığımız için mutluyuz. Bugüne kadar,53 ilde, 23.000’i aşkın profesyonelle bir araya geldiğimiz 71 toplantı, somut çözümler üretmek adına somut veriler sağladı, sevindirici sonuçlara ulaştı, ulaşıyor. Bu uzun sürede, hareket noktamız hiç değişmedi. Hep “farklı” ve “yeni” olanı bulmaya, “ezber bozmaya” çalıştık. Çünkü, bu bizim şirket felsefemizdir... Garanti’de yeniyi ve yapılmayanı yapmak, yeni yöntemler aramak, ilk hedefimizdir. Bunun için daima sahada, müşterilerimizle yan yana olmaya, onları dinlemeye, ihtiyaçlarını öngörmeye ve sorunlarını çözmeye özen gösteririz.” dedi.
Aksaray’ın taşıdığı potansiyele dikkat çeken Karadere, “Aksaray’ın bugüne kadar sahip olduğu birikimler, zenginlikler var. Motorlu kara taşıtı dahil pek çok sanayi kolunda üretim ve ihracat gerçekleştiren, yabancı sermayenin yatırım yaptığı bir şehirden söz ediyoruz. Sırf bunlar bile, Aksaray’ın potansiyelini gözler önüne seriyor. Ama eminiz çok daha fazlasını yapabiliriz. Aksaray, otomotiv ana ve yan sanayiinin yanı sıra, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi de dahil birçok alanda önemli bir merkeze dönüşebilir; ülkenin, hatta dünyanın gündemine gelebilir. Israrla yinelemek istiyorum: Aksaray’ı ülkemizde ve hatta dünyada bilinir bir değere dönüştürmek imkansız değil. Bu hedef, Aksaraylıların dediği gibi, “Hasan Dağı’na oduna gitmek” olarak değerlendirilmesin lütfen. Hasan Dağı’nın dimdik, kararlı, sırtı yere gelmez karakterinin, Aksaraylılara yansıdığından eminim. Bu özellikleriyle Aksaraylılar, önündeki büyük hedeflere kolayca ulaşabilir, hak ettiği konuma gelebilir.” dedi.
TAYSAD Genel Sekreteri Özlem Gülşen Arkan ise konuşmasında Marmara bölgesindeki otomotiv kümelenmesinin özelliklerine değinerek, Aksaray yan sanayisinin kendisine yeni hedefler ve yeni müşteriler belirleyerek ihracata yönelmesinin gerekliliğinin vurguladı. Devlet desteklerinden son derece az yararlanan bölge için yeni desteklerden yararlanabilecekleri proje örneklerini dinleyiciler ile paylaşan Arkan, rekabet öncesi işbirliği, ortak eğitim ve insan kaynakları yetiştirme gibi konuları detaylı olarak aktardı. Araştırma ve geliştirme yetkinliğinin artırılması için bölgedeki üniversite – sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gerekliliğine değindi.
Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın yönetimdeki toplantıda,Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Öztürk, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta ve Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu’nun açılış konuşmalarının ardından, SÜTAŞ ve TARFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Ulukaya, TAYSAD Genel Sekreteri Özlem Gülşen Arkan, Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat birikimlerini paylaştı.