Toplantıda, Bursa’da yapılan Teknoloji Zirvesinde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile görüşmelerini aktaran TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Bakanlık yüksek sanayiye geçiş ile ihracatı arttırmayı hedefliyor. Üretilen ürünlerin katma değerinde artış yapılarak, yüksek gelir getiren ürünlerin ihracatı için çalışıyoruz. Hem bakanlık hem de üreticiler olarak bizler, sanayinin inanılmaz bir dönüşüm ve teknolojik değişim içerinde olduğunun farkındayız. Bu değişim ve dönüşüme nasıl ayak uydurmamız gerektiği üzerinde duruyoruz. Bu konuda bakanlığın bazı stratejik planları var. Bakanlık bünyesinde oluşturulan Yürütme Kurulu ile Türkiye’de üretilen araçların içerisinde kullanılan ithal parçaların yerlileştirilebilmesi için çalışmalar yapılıyor” dedi.
Türkiye ucuz ürünler satıyor, pahalı ürünler alıyor
İthalat ve ihracat rakamlarına göre Türkiye yüksek teknolojili ürünler pazarında yüzde 3,9 ihracat yaparken yüzde 15,1 ithalat gerçekleştiriyor. Orta yüksek teknolojili ürünlerde ise yüzde 34 ihracat yüzde 41’lik bir ithalat söz konusu diye belirten Kanca, “Türkiye olarak ne yazık ki ucuz ürünler satıyoruz, pahalı ürünler alıyoruz. Bakanlığımız da durumun farkında ve ihracattaki ürün kategorisini değiştirmek için çalışmalarda bulunuyoruz” diye konuştu.
“Otonom araçlar en az tedarikçileri etkileyecek”
Toplantıda Endüstri 4.0’ın sadece fabrikaları değil, toplumun her bireyini etkileyeceğini belirten Turkcell Akıllı Yerler ve İş Uygulamaları Direktörü Esat Sönmezer, “Çok yakında teknolojik değişimler ve gelişmeler ile birlikte birçok meslek yok olacak. Otonom araçlar hayatımıza girdikten sonra yaşanan değişimden ise en az etkilenenler tedarikçiler olacak. Otel sektörü, servis sektörü, sigortacılık sektörü en fazla etkilenecek olan sektörler olarak görülüyor” dedi.
“İTÜ Çekirdek ile girişimcilere destek veriyoruz”
TAYSAD İzmir Üye Toplantısında konuşma yapan İTÜ ARI Teknokent Kuluçka ve Hızlandırma Programları Müdürü Selma Bahçıvanoğlu, “İTÜ ARI Teknokent sadece İTÜ öğrencileri için değil, Türkiye’deki tüm girişimciler için hizmet veriyor. Burada “Ön Kuluçka”, “Kuluçka” ve “Hızlandırma Programlarımız” ile girişimcileri yönlendirmiş oluyoruz. Geçen yıl İTÜ Çekirdek’e 11 bin proje başvurusu yapıldı. Burada başvuruları güzel bir elekten geçirerek şirketleşebilir olanlarını, yatırımcıları ile buluşturuyoruz. Böylelikle nereye yatırım yapacağını bilemeyenler için güzel fırsatlar doğmuş oluyor” diye konuştu.