Derneğimiz ile Konya Sanayi Odası ve Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi işbirliğinde düzenlenen TAYSAD Konya Genişletilmiş Üye Toplantısı 1 Kasım tarihinde Konya bölgesinde yerleşik üyelerimizin ve otomotiv yan sanayi firmalarının katılımları ile Konya’da gerçekleşti.
Derneğimiz ile Konya Sanayi Odası ve Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi işbirliğinde düzenlenen TAYSAD Konya Genişletilmiş Üye Toplantısı 1 Kasım tarihinde Konya bölgesinde yerleşik üyelerimizin ve otomotiv yan sanayi firmalarının katılımları ile Konya’da gerçekleşti.
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar
Toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar, otomotiv sektörünün dünya cirosunun 2 trilyon Euro civarında olduğunu, bu rakamın dünyanın en büyük 5. ekonomisi olan Fransa’nın büyüklüğüne denk geldiğini anlattı. Otomotiv yan sanayinin Konya için de çok önemli olduğuna işaret eden Acar, sektörün Konya’da doğrudan 8 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.
Konya otomotiv yan sanayi sektörünün ihracatta da iyi bir performans gösterdiğinin altını çizen Acar, “2004 yılında 69,5 milyon dolar ihracat yapan Konya otomotiv yan sanayi sektörü, 7 yılda ihracatını 3’e katlayarak 2011 yılında 210 milyon dolar ihracat yapmış, bu yılın ilk 9 ayında ise yaklaşık 205 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Bugün 95 farklı ülkeye ihracat yapan Konya Otomotiv Yan Sanayi Sektörü’nde 350 firma faaliyet göstermektedir” diye konuştu.
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu
“Güçlü Sanayi, Güçlü Marka”
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu’da gerçekleştirdiği konuşmasında TAYSAD’dan bahsederek “ Derneğimizin bugün itibariyle 310 üyesi bulunmaktadır. Yıllık toplam ciroları 11 milyar Euro olup, doğrudan ihracatları ise 5 milyar Euro seviyesindedir. Sağladıkları istihdam 100.000’dir. TAYSAD içindeki Konya’lı üye sayımız da 6’ya yükseldi. Kendilerine teşekkür ederim.
AYDINLAR
FİLKAR
KONEKS
MESA MAKİNA
SUPAR SUPAP
YENMAK MOTOR
Derneğimizin de bu bölgemizde faaliyetlerini artırabilmesinin bir yolu buradaki üye sayısının artması ile doğru orantılıdır. “ dedi. Dudaroğlu konuşmasında “Konya’daki firmalarımızın da aile şirketleri olduklarını göz önünde bulundurursak sizlerden ve uzun vadeli stratejik planlarınızı yapmanız ve kurumsal yapıları kurgulamanız. Aksi takdirde üzülerek belirtmeliyim ki çok büyük emekler ile kurulan firmalarımız küçülüyor ya da yok oluyor.
Konya’daki firmalarımız dünyadaki birçok ülkeye ihracat yapıyorlar. Sizlerin marka kimlikleriniz ile yaptığınız ihracatlar sadece sizin firmalarınızın değil Türk otomotiv tedarik sanayinin de imajını yansıtıyor. Bu nedenle firmalarımızın hepsi “marka”sı ile tüketiciye vaat ettiği özellikleri sunmalı ve buna uygun hizmetleri de eksiksiz yerine getirmelidir. Konya bölgesindeki parça tedariği yapan firmalarımızın yıllık yaklaşık 250 milyon USD seviyesinde doğrudan ihracat yaptıklarını görüyoruz. AB aftermarket yıllık cirosu 100 milyar USD seviyesindedir. Bu durum firmalarımıza açık olarak “fırsat” mesajını vermektedir. Inanıyorum ki az önce bahsettiğim konularda hızlı gelişme gösterecek firmalarımız, AB içindeki bu fırsattan yararlanarak kısa sürede ihracat cirolarını artıracaklardır. Ayrıca son dönemde AB’deki araç yaş ortalaması bundan 5 sene önce 8,2 yıl iken artık 8,6 yıla çıkmıştır. Yapılan çeşitli araştırmalara göre önümüzdeki 10 yıl içinde yaş ortalaması 9,5 ve üzerine çıkacaktır. Bu durumda da yedek parça ve servis hizmetlerinde ciro artışı olacaktır.
Bunun dışında diğer bir fırsat da; AB içindeki gelişmiş ülkelerin özellikle Doğu Avrupa ve Belarus gibi bölgelere ihraç ettikleri 10 yaş ve üzeri araç parkıdır. Sadece Polonya’da Almanya’dan ithal edilen araç sayısının toplam 1,2 milyon adet olduğunu biliyoruz. Bu bölgelerde ciddi bir yedek parça ihtiyacı doğmaktadır.
Bu fırsatları doğru zamanda doğru şekilde değerlendirmemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. “ dedi.
Ekonomist Dr. Yaşar Erdinç
Dünyanın büyümesi ABD’ye bağlı
Otomotiv sektör temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği TAYSAD-Konya buluşmasına katılan Ekonomist Dr. Yaşar Erdinç de, ‘Küresel Ekonomi ve Gelişmeler’ konulu bir sunum yaptı.
Dünyanın büyümesinin ABD’nin büyümesine bağlı olduğunu anlatan Ekonomist Dr. Yaşar Erdinç, dünyanın toplam milli gelirinin 60 trilyon dolar olduğunu, bunun dörtte birini, yaklaşık 15.5 trilyon dolarını ABD ekonomisinin oluşturduğunu, dolayısıyla dünyanın büyümesinin de ABD’nin büyümesine bağlı olduğunu vurguladı. ABD’nin ayrıca 1 yılda 15 trilyon dolar da tükettiğine dikkat çeken Dr. Erdinç, “ABD’de de yaşanan yüzde 3’lük bir küçülme bile tüm dünyayı etkiliyor” dedi.
2013 Mart’tan büyüme yavaş yavaş başlayacak
Erdinç, Dünya ekonomisinin kırılgan gittiğini, ancak bunun karamsar bir bakış açısı olmadığını, büyümenin gelmemesinin neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Avrupa ve ABD’de krizden dolayı bankaların batmamasına izin verilmeyeceğini anlatan Erdinç, “Bütün Merkez Bankaları Avrupa’daki bir bankanın batmaması için bir araya geliyor. Avrupa’da bir banka batsın domino etkisiyle hepsi gider. Dolayısıyla bankaların batmasına izin verilmeyecek ve önümüzdeki dönemde bir büyüme gelecek. Ancak bununla birlikte enflasyon da artacak” şeklinde konuştu.
Türkiye’yi de değerlendiren Erdinç, Türkiye’nin kendi yolunda iyi gittiğini, ancak frene biraz sert basıldığını, özellikle yeni çek yasasından sanayinin çok kötü etkilendiğini bildirdi.
Erdinç, dünya ve Türkiye ile ilgili şu öngörülerde bulundu: “2013’ün Mart ayından sonra Avrupa’da büyüme yavaş yavaş başlayacak. Bu da Türkiye için iyi bir durum. Türkiye’de döviz kurlarının istikrarlı gideceğini düşünüyorum. Dolarda çok büyük hareketler beklemeyin, Euro’yu kısa vadede yukarı yönlü bekliyorum.”
Yalın Enstitü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Özdoğan
Yalın Düşünce ile Daha Fazla
Toplantıda konuşmalarını gerçekleştiren Yalın Enstitü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Özdoğan da sunumunda yalın üretim ile daha fazla kazanımdan bahsetti. Özdoğan” Rekabetin yoğun yaşandığı günümüzde rekabet edebilme yeteneğimizi arttıracak en önemli etkenin israfları azaltmak olduğunu hepimiz biliyoruz. Sadece yalın üretim tekniklerini uygulamak mı bizi başarıya ulaştıracak. Tabi ki cevap sadece bununla kısıtlı değil. Uygulamaları şirket kültürü haline getirerek firma sahibinden en alt seviyeye kadar bu yayılımı sağlayabilmektir.
Bizde destek verdiğimiz firmalar için gerekli analizleri yaparak onlara bu değişimi sağlamaları adına yol gösteriyoruz.” dedi.
Toplantıya Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, TAYSAD Yönetim Kurulu Üyeleri, KSO Yönetim Kurulu Üyeleri, üniversitelerin temsilcileri ile sektör temsilcileri katıldı.