TAYSAD’ın da kurucu üyelerinden olduğu Otomotiv Teknoloji Platformu OTEP, Avrupa Ulaştırma Araştırma Danışma Konseyi ERTRAC (European Road Transport Research Advisory Council)'ın sitesinde resmen yerini aldı. Avrupa’daki platformların en büyüğü ERTRAC, “Türkiye” denildiğinde artık resmen OTEP’i tanı
TAYSAD’ın da kurucu üyelerinden olduğu Otomotiv Teknoloji Platformu OTEP, Avrupa Ulaştırma Araştırma Danışma Konseyi ERTRAC (European Road Transport Research Advisory Council)'ın sitesinde resmen yerini aldı. Avrupa’daki platformların en büyüğü ERTRAC, “Türkiye” denildiğinde artık resmen OTEP’i tanımaktadır.
http://www.ertrac.org sitesinde National Technology Platform başlığının altında Türkiye’yi temsilen OTEP ilan edildi. Şu an için OTEP’in vizyonunun yayınlandığı sitede, ilerleyen dönemlerde OTEP’in çalışmaları ve stratejik araştırmalarına yönelik metinlere de yer verilecektir.
Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP), TÜBITAK' ın girişimleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının tam desteği ile Ulusal Otomotiv Sektörünün ana ve yan sanayiinin temsilcilerini, ilgili Ar-Ge firmalarını ve Üniversiteleri kapsayacak şekilde, 01.10.2008 tarihinde 17 üye ile kurulmuştur.
Otomotiv Teknoloji Platformu içinde ilk çalıştay sonucu belirlenen Otomotiv Sektörü Teknoloji Vizyonunun doğrultusunda ayrı çalışma grupları oluşturulmuştur. Bu çalışma grupları yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler sonucu, otomotiv tedarik zincirinin tüm unsurlarını kapsayan vizyon ve ana unsurları belirlemişlerdir. Genişbir sosyo- ekonomik çerçevede ele alınan ve 20-25 yıl gibi uzun vadeli bir dönem için belirlenen bu vizyonlar aynı zamanda Stratejik Araşırma Planı için bir altyapı oluşturacaktır.
Platform halen, Otomotiv Ana ve Yan Sanayi Kuruluşları, Mühendislik şirketleri, Dernekler, Üniversiteler ve Araştırma Merkezlerinden oluşan toplam 28 üyeli bir profile sahiptir.
Vizyon ve Stratejik Araştırma Planı oluşturmak üzere dört ayrı çalışma grubu oluşturulmuştur.
- Mobilite, Transport ve Altyapı
- Çevre, Enerji ve Kaynaklar
- Güvenlik
- Tasarım ve Üretim Sistemleri
Dört çalışma grubuna ilave olarak “Elektrikli Araçlar Özel Araştırma” çalışma grubu fikir oluşturmak amacıyla çalışmalarına; elektrikli araçlar ile ilgili projeler ve satılmakta olan ürünler hakkında bilgi, elektrikli araçlara yönelik çeşitli kaynaklarda belirtilen pazar tahminleri, elektrikli araç teknolojileri, durumu ve öngörü, akü teknolojisi, motor teknolojisi ve bu konularda ön plana çıkan firmalar ve araştırma merkezleri, elektrikli araçlar performans ve çevre kirliliği yönünden durum analizi ve Türkiye açısından durum ve öneriler konularını kapsayacak şekilde devam etmektedir.
2000 yıllarının başında TOFAŞ’ın sektörel arama çalışmaları, paralelinde ICAT Konferansları ile atılan adımlar ve Avrupa Otomotiv Araştırma Ortakları Derneği EARPA ile kurulan verimli ilişkinin bir sonucu olan bu gelişmeden dolayı, OTEP bünyesinde yer alan tüm kurumları ve bu başarıda emeği geçen OTEP temsilcilerini kutlarız.