Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) seçimli 36. Genel Kurul’unda Başkanlığa yeniden Dr. Mehmet Dudaroğlu seçildi.
Dudaroğlu, yeni dönemde otomotiv endüstrisi için kritik teknolojilere yönelerek cari açığı düşürmeye katkı sağlayacaklarını söyledi.
‘Güçlü Sanayi Güçlü Marka’ sloganıyla marka ve katma değeri ile rekabet gücü yüksek öncü bir sektör hedefleyen Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) seçimli 36. Genel Kurulu yapıldı. Seçimde tek aday olan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, üyelerin desteğiyle göreve devam dedi. Dudaroğlu, yeni dönemde kritik teknolojilerin ülke ekonomisine kazandırılması yönünde yeni bir projeye başladıklarını duyurdu.
Genel kurulda TAYSAD’ın geçen dönemdeki faaliyetlerini anlatan Başkan Dudaroğlu, üyelere gelecekle ilgili hedeflerinin de büyük olduğunu söyledi. Dudaroğlu, ülke ekonomisinde cari açığa da neden olan kritik teknolojilerin sektöre kazandırılabilmesi için Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle önemli bir proje başlattıklarını kaydetti. Bu proje çerçevesinde Türk otomotiv tedarik sanayinin yatırım yapabileceği yeni teknoloji alanları belirlenecek ve bu yönde girişimler yapılacak.
Otomotivde lider ülke
Otomotiv endüstrisinin, ekosistemi bütününde yer alan yetkin oyuncuların desteğiyle lider ülkelerden biri olma potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Dudaroğlu, “Bu potansiyelimizi yüksek katma değerli teknolojik ürünler üretmeye yönlendirmemiz gerekmektedir. Bu yetkinliğimizi geliştirmemiz gereken ana ürün grupları ise motor ve motor parçaları, güç aktarma organları, elektrik – elektronik parçalar ve aktif – pasif güvenlik parçalarıdır” şeklinde konuştu.
Dudaroğlu, küresel bir TAYSAD vizyonu için ‘TAYSAD 2023 Projesi’ni başlattıklarını da hatırlatarak, karar vericiler nezdindeki etkinliklerini artırmak istediklerini ve Türkiye’nin küresel bir tedarik merkezi olabilmesi için çalışmalar yürüteceklerini kaydetti.
“İmalatçı KKDF’den muaf tutulsun”
Sektörün önünün açılabilmesi için Bakan Işık’a taleplerini de aktaran Dudaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimde Avrupa’da birinci olduğumuz hafif ticari araç segmentinde rekabetçi konumun korunmasını, parça test ihtiyaçlarının karşılanması için akredite test laboratuvarlarının oluşturulmasını, imalatçıların KKDF’den muaf tutulmasını ve Ar-Ge merkezlerinin tabana yayılabilmesi için eşdeğer çalışan sayısının 30 kişi olarak uygulanmasını talep ediyoruz.”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı genel kurul, otomotiv endüstrisinin tüm sektör paydaşlarını bir araya getirdi. Genel kurulda söz alan CLEPA Başkanı Arnaud De David-Beauregard, otomotiv endüstrisinin küresel verilerini paylaşarak sektörün dünyadaki geleceği açısından umut verdiğinin altını çizdi.
TAYSAD Yeni Yönetimi de belirlendi
Dr. Mehmet Dudaroğlu başkanlığında görev yapacak yeni yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: Başkan Vekili Alper Kanca, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa M. Alaca, Gökhan Tunçdöken, Sinan Akın, Aptullah Saner, Hayri Kaya, Şekib Avdagiç, Albert Saydam, Perihan İnci ve Ayşegül Orhan.
Genel kurulda ayrıca ‘Patent-Faydalı Model-Endüstriyel Tasarım’ alanında başarılı olan Aktaş Hava Süspanyiyon, Yiğit Akü ve Olgun Çelik’e, ‘İhracat’ alanında başarılı olan Bosch Sanayi, CMS Jant ve Federal Mogul Piston AŞ’ye, ‘Eğitim’ alanında başarılı olan Farplas, Ecoplas ve Hexagon Studio’ya ödülleri Bakan Işık, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve TAYSAD Başkanı Dr. Dudaroğlu tarafından verildi.