TAYSAD, ‘3T-10-2030’ formülüyle 2030’a koşacak

TAYSAD, ‘3T-10-2030’ formülüyle 2030’a koşacak
12 Mart 2015, Perşembe 12:51
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), 37. Olağan Genel Kurulu’nda otomotiv tedarik sanayine 2030 yılını hedef gösterdi.

TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Tasarım, teknoloji ve tedarik gücü ile sektörümüzü 2030’da küresel üretim ve teknoloji merkezi yapmayı amaçlıyoruz. Buna ‘3T-10-2030’ formülüyle ulaşacağız” dedi.

 

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), ‘Güçlü Sanayi Güçlü Marka’ sloganıyla yürüttüğü faaliyetlerinde yeni vizyonunu belirledi. Gelecek hedeflerini  “Türk Otomotiv Tedarik Sanayini, Küresel Otomotiv Pazarında Tasarım-Teknoloji-Tedarik gücü ile 2030 yılında ilk 10’a taşımak” olarak belirleyen TAYSAD, bu vizyonunu ‘3T-10-2030’ formülüyle sürdürecek. TAYSAD buna göre üyelerinin küresel pazarda etkinliklerini artıracak, Türkiye’nin otomotiv üretim ve teknoloji merkezi ile dünya otomotiv pazarının önde gelen tedarik üssü olmasına katkı sağlayacak.

 

TAYSAD, seçimsiz gerçekleşen 37. Olağan Genel Kurulu’nu tamamladı.  345 üyeye, 22 milyar dolarlık iş hacmine, 8 milyar dolar doğrudan ihracata, 140 bin istihdama, üyeleri aracılığıyla 47 Ar-Ge Merkezine ulaşan TAYSAD, dünya otomotiv endüstrisinde küresel marka yaratabilmek için sektöre yol gösteriyor. ‘Güçlü Sanayi Güçlü Marka’ sloganıyla 22 üyesinin 24 ülkede 59 tesis yatırımıyla sektöründe ‘Küresel Marka’lar yaratan TAYSAD, hedeflerini daha da ileriye taşıyabilmek için 28 ana strateji ve 149 eylem planından oluşan ‘TAYSAD Strateji Çalışması’nı tamamladı.

 

Buna göre TAYSAD, kaynakları, organizasyon yapısı ve kurum kültürü ile kritik iç süreçlerinde mükemmelliği yakalamayı ve paydaşlarına değer yaratmayı amaçlıyor. TAYSAD, nihai fayda olarak da Türkiye otomotiv tedarik sanayinin dünyadaki etkinliğine ve ülke ekonomisine katkı sunma hedefiyle sektörel olarak teknoloji lideri bir kümelenmeye doğru gidilmesini öngörüyor.

 

3T-10-2030 vizyonu gerçekleşecek

TAYSAD 37. Olağan Genel Kurulu’nda üyelerine sundukları hedeflerle gelecek vizyonu çizen Başkan Dr. Mehmet Dudaroğlu, üyelerine şöyle seslendi:

“Araç üretimi küresel olarak 2023’de yıllık 113 milyon adede ulaşırken, büyümenin, Çin, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Hindistan’da olması beklenmektedir. Tüm bu gelişmeler ışığında, küresel pazardaki toplam parça üretiminin 1,4 trilyon dolardan 2020’de 2,3 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Böyle bir ortamda biz de tasarım, teknoloji ve tedarik gücümüzle ‘3T-10-2030’ vizyonumuzu gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

 

Büyüyen ülkeler takip edilecek

Yaptıkları çalışmalara göre ürün bazında fren grubunda Çin’de yaklaşık 2 kat, Hindistan’da 4 kat,  turbo şarj grubunda Kuzey Amerika ve Çin’de 4’er kat, seyir kontrol grubunda ise hemen hemen tüm pazarlarda büyüme yaşanacağının öngörüldüğünün altını çizen Dudaroğlu, üyelerinin küresel gelişmeleri bu yönde takip etmesini istedi.

 

Türkiye, ABD-AB STA dışında kalmamalı

TAYSAD 37. Genel Kurulu’nda, ABD ve AB arasındaki sürdürülen serbest ticaret anlaşması görüşmelerine de değinen Dudaroğlu, Türkiye’nin bu anlaşma dışında kalması halinde GSYH’nın yüzde 2,5’u kadar olumsuz bir etkilenme yaşayacağının öngörüldüğüne dikkat çekti. Dudaroğlu, Türkiye’nin bu anlaşmanın dışında kalmaması için tüm imkanlarını seferber etmesi gerektiğini kaydetti.

 

Ar-Ge, tasarım, inovasyon…

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu da  ihracatta hedeflere ulaşmada tedarik sanayinin öneminin altını çizdi. Burhanoğlu, ihracatta katma değerin artırılabilmesi için OİB’in geleneksel hale getirdiği  ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’na katılım beklediklerini ifade etti.

 

Genel kurulda ayrıca 18 firma, aşağıdaki kategorilerde ‘TAYSAD Başarı Ödülleri‘ne layık görüldü.  

 

PATENT ŞAMPİYONLARI

Birincilik

AKTAŞ HAVA SÜSPANSİYON A.Ş.

İkincilik

COŞKUNÖZ METAL FORM A.Ş.

İkincilik

EGE ENDÜSTRİ A.Ş.

Üçüncülük

HEMA ENDÜSTRİ A.Ş.

Üçüncülük

MARTUR SÜNGER VE KOLTUK A.Ş.

 

 

FAYDALI MODEL ŞAMPİYONLARI

Birincilik

GRAMMER KOLTUK A.Ş.

İkincilik

ROLLMECH AUTOMOTIVE A.Ş.

Üçüncülük

İNCİ AKÜ A.Ş.

Üçüncülük

TEKLAS KAUÇUK A.Ş.

 

 

ENDÜSTRİYEL TASARIM ŞAMPİYONLARI

Birincilik

KALE OTO RADYATÖR A.Ş.

İkincilik

KARDEŞ ELEKTRİK A.Ş.

Üçüncülük

ITAMEKS A.Ş.

 

 

EĞİTİM  ŞAMPİYONLARI

Birincilik

MUTLU AKÜ VE MALZ. SAN. A.Ş.

İkincilik

HASÇELİK SAN. VE TİC. A.Ş.

Üçüncülük

ECOPLAS OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

 

 

İHRACAT ŞAMPİYONLARI

Birincilik

BOSCH SAN.VE TİC.A.Ş.

İkincilik

CMS JANT VE MAKINA SAN.A.Ş.

Üçüncülük

MAXİON İNCİ JANT  A.Ş.