Seminerde açılış konuşmasını yapan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu “Ülke genelinde tüm iş dünyamızın ve sektör özelinde otomotiv tedarik sanayimizin, özellikle asgari ücretin de artışıyla birlikte, 2016 yılına ek maliyetlerle başlayacağını görmekteyiz. İş dünyasının üzerindeki mali yüklerin artması, finansman araçlarının da daha etkin şekilde kullanılmasını zorunlu kılıyor” dedi.
Üretiminin %70’ini ihraç eden Türk otomotiv tedarik sanayinin, finansal kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması gerektiğine vurgu yapan TAYSAD Başkanı Dudaroğlu, “FKB ve Eximbank işbirliğiyle düzenlenen bu seminer ile firmalarımızın yararlanabilecekleri alternatif finansman kaynaklarının ve bu alanlardaki yeniliklerin aktarılmasına imkan sağladık. Öte yandan, özellikle son günlerde önemi daha da artan Mali Mesuliyet ve Garanti Sigortaları hakkında da bilgi paylaşımının yapıldığı seminere destek veren tüm kurumlara teşekkür ederim” diye konuştu.
Finansal kiralama ürünleri, yurtiçi ve ihracat faktoring ürünleri hakkında bilgiler veren Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Osman Zeki Özger ise konuşmasında, Finansal Kurumlar Birliği’nin KOBİ’leri ve ihracatçıları desteklediğine dikkat çekerek; KOBİ’lerin işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rolleri, dengeli ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması ve sürdürülmesine yaptıkları olumlu katkıları ile ülke ekonomisinin genel performansında önemli bir role sahip olduklarını belirtti.
Özger; “FKB olarak, finansal kiralama ile yatırımları, faktoring ile ticareti, finansman şirketleri tarafıyla da ağırlıklı otomotiv olmak üzere emtia alımlarını finanse ediyoruz. ‘Finansal çözüm merkezi’ olarak tanımladığımız sektörlerimiz faktoring ve finansal kiralamanın önemine inanıyor ve otomotiv yan sanayi üretiminin %65’ni, ihracatının da %70’ni gerçekleştiren değerli TAYSAD üyelerine iki ürünümüzü tanıtmaktan memnuniyet duyuyoruz. Eylül sonu itibariyle; %16 artan araç üretimine destek veren TAYSAD üyelerine yatırımları finanse eden finansal kiralama ile kaynak yaratmaktan, yine otomotiv sanayinin ihracatındaki %9’luk artışa destek veren firmalara; teminatsız mal mukabili ihracat işlemlerinizi teminat altına alan, tahsilatı takip eden ve finansman sağlayan faktoring ürünleri ile hizmet vermek arzusundayız” dedi.
Seminerde, ihracatçılara riskini alarak yaptıkları faaliyetlerden bahseden Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, “Eximbank olarak, ihracatçılarımıza daha çok destek olmak amacıyla erişim ve faaliyet alanlarımızı genişletmeye çalışıyoruz; geçtiğimiz yıl katılım bankalarını da sistemimize dahil ettik, ticari bankalar üzerinden ihracatçı firmalara özellikle sevkiyat öncesinde işletme sermayesi niteliğinde krediler kullandırıyoruz. 2015 yılında yeni bir adımla buna faktoring firmaları da dahil oldu. Önümüzdeki yıl, leasingi de dahil etmeyi hedefliyoruz. Eximbank imkanlarının daha yaygın kullanılmasını sağlayan SÖİK (Sevkiyat Öncesi İhracat Kredileri) programını banka dışı finansal kurumlarla da gerçekleştirerek ticari bankaların ulaşabildiği rakamlara ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.
Faktoring sektörünün rakamlarla değerlendirmesini yapan ve katılımcılara ihracat faktoringi konusunda bilgi veren FKB Yönetim Kurulu Üyesi Onur İzci, “İhracatçılarımızın TCMB kaynaklı ucuz maliyetli ihracat reeskont kredilerine erişimi için Türk Eximbank ile bu yılın başında aktif olarak çalışmaya başladık. Bu vesileyle; ihracatçı KOBİ’ler faktoring şirketleri aracılığıyla daha fazla pazara daha ucuz kaynak ile ihracat yapabilecekler. Sektör olarak çok önem verdiğimiz bu kapsamdaki kredi hacmimizi önümüzdeki dönemlerde artırmayı hedefliyoruz. Bir sonraki aşamada ise; Türk Eximbank işbirliği ile Eximbank ihracat kredi sigortası kapsamındaki 238 ülkeye yapılan ihracatın da faktoring şirketleri aracılığıyla garantili olarak finanse edilmesini sağlamayı planlıyoruz” dedi.