Yine 2016’nın ilk 8 aylık döneminde de 1 milyon 107 bin 500 ton ihracat gerçekleştirdik. İhracattaki başarımızın yıl sonuna kadar devamı halinde, Tedarik Sanayi 2016 yılında parite kaynaklı kayba geçit vermemiş olacak” dedi.
TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Avantgarde Hotel’de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda Tedarik Sanayisinin güncel durumunu değerlendirirken, “Tedarik Sanayi’nde 2010-2015 yılları arasında ihracatımız, TÜİK verilerine göre 2 milyar doların üzerinde artış göstererek, yıl sonunda 8 milyar 626 milyon dolara ulaştı. 2016’nın Ocak-Ağustos dönemine baktığımızda ise rakamın yaklaşık 6 milyar dolar seviyesine ulaştığını görüyoruz” dedi.
Başkan Alper Kanca, “Kilogram bazında ihracat miktarını incelediğimizde 2010-2015 yılları arasında yaklaşık yüzde 41 artışla 1 milyon 613 bin tona ulaştığımızı gururla söyleyebilirim. Yine 2016’nın ilk 8 aylık döneminde de 1 milyon 107 bin 500 ton ihracat gerçekleştirerek üretimimizdeki ve ihracatımızdaki bu başarı ile sektörümüzün parite kaynaklı kaybını telafi etmiş olduk. Bu rakamın yıl sonuna kadar yaklaşık 1 milyon 500 bin tonu bulacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
TAYSAD Başkanı Kanca, birim fiyatları değerlendirirken, kg/dolar bazında değerlerde yıllar içinde dalgalanmalar yaşandığını, 2013 yılında birim fiyatın en yüksek seviyesine ulaşarak 6,23 dolardan ihracat yapıldığını söyledi. 2010 yılında 5,72 dolar olan birim fiyatının 2015 yılında 5,35 dolara gerilediğini ifade eden Kanca, içinde bulunduğumuz 2016 yılına baktığımızda yaşanan tüm sürpriz gelişmelere rağmen, tedarik sanayi ihracat kilogram birim fiyatının 5,37 dolara yükseldiğine dikkat çekti.
“Üretim ve satış programımızdan sapmadık”
Başkan Alper Kanca, TAYSAD’ın son dönemde Türkiye ve Türk Tedarik Sanayi algısı için gerçekleştirdiği icraatlar hakkında bilgi verirken, “Daha önce 15 Temmuz sonrası nasıl bir hareket planı ile ilerlememiz gerektiği noktasında paylaşımlarımız olmuştu. Bu güne kadar planlarımızda bir değişiklik yapmadık. Gerek üyelerimizle gerekse yerli ve yabancı sermayeli iş ortaklarımızla iletişimimizi güçlü tuttuk. 2016 üretim ve satış programımızın aksamaması için her türlü tedbiri aldık” dedi.
Kanca, Japonya gibi otomotiv sektörü için önemli olan ülkelerde ilgili muhatapları ziyaret ettiklerini, yurt dışı ilişkileri kapsamında Almanya’da düzenlenen Automechanica Frankfurt Fuarı’nda, Alman medya mensuplarının katıldığı bir basın toplantısı yapıldığını, ayrıca PSA, Renault ve Nissan gibi otomotiv devlerinin üst düzey yetkilileri ile stratejik çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Tedarik Sanayi ihracatı Ocak-Eylül döneminde yüzde 5 arttı!
TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Haziran ayı itibariyle tedarik sanayinin geldiği noktayı aktarırken, “Tedarik sanayisinde 2015 yılı Ocak- Eylül dönemi ile bu yılın aynı döneminde ulaşılan rakamlara baktığımızda, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) verilerine göre ihracatımızın yüzde 5’lik bir artış göstererek 6 milyar 416 milyon dolardan 6 milyar 707 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. 2016 yılı sonunda bu rakamın yaklaşık 9,1 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz” diye belirtti.
TAYSAD Başkanı Kanca, “Ocak-Eylül 2016 dönemi otomotiv sektörü ihracat rakamlarını incelediğimizde; otomotiv sektörü toplam ihracatımızın ise 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 10 oranında değer kazanarak 17,4 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Otomotiv sektörümüz ülke ihracat sıralamasında zirvede yer almaya devam ediyor. Biz de Tedarik Sanayi adına mevcut durumu çok daha iyi seviyelere taşımak ve ülke ekonomisine değer katmak için çalışmalarımızı geliştirip, durmaksızın sürdürmeye gayret edeceğiz” diye konuştu.
TAYSAD Başkanı Kanca Avrupa sanayisine yön verecek
Geçtiğimiz günlerde Torino’da yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda, TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Avrupa Dövmeciler Birliği EUROFORGE’un başkanı seçildi. Yapılan Genel Kurul’a katılan tüm üyelerin oybirliği ile ‘Başkan’ seçilen Alper Kanca, “Dövme sektöründe Avrupa’daki tek federasyon olan EUROFORGE’a seçilen ilk Türk Başkan olmanın gururunu tüm TAYSAD camiası olarak hep birlikte yaşıyoruz. Bir Türk sanayicisinin ilk defa bu derece üst bir göreve getirilmiş olması, Türk sanayicilerin Avrupa’da itibar ve kabul gördüğünün bir göstergesi. Bu görev ile birlikte hedeflediğimiz doğru Türkiye algısı için sergilediğimiz çabalar daha da anlam kazandı. Artık yolumuza daha da şevkle devam edeceğiz” dedi.
Otomotiv Mühendisliği Konferansı’na geri sayım başladı!
Türk Otomotiv Sanayi STK’ları OIB, OSD, OTEP ve TAYSAD’ın işbirliği ile düzenlenen, otomotivin yarınının tartışılacağı ve bu yıl ilki gerçekleştirilecek IAEC (Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı) için geri sayım başladı. Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği’nin (Amerikan Society of Automotive Engineers - SAE International) de destek verdiği ve sektörün gelişimine hayati katkılar sağlaması beklenen konferansa, ana sanayi başta olmak üzere tedarik sanayisinden dünya otomotiv devlerinin Ar-Ge ve ürün geliştirmeden sorumlu mühendisleri, akademisyenler, öğrenciler gibi geniş yelpazede katılımcının ilgi göstermesi bekleniyor.
2016 sektör öngörüleri:
Üretim - adet |
1 milyon 430 - 1 milyon 500 bin |
Pazar - adet |
970 – 1.000 bin |
Sektör İhracatı $ |
22,8 - 23 Milyar USD |
Tedarik Sanayi İhracatı $ |
9,1 Milyar USD |