Ø Türk Otomotiv Tedarik Sanayinin, ihracat-ithalat dengesinin 2004 yılından bu yana olumlu şekilde geliştiğini kaydeden TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Otomotiv tedarik sanayi 2014 yılında yaklaşık 9 milyar 88 milyon dolarlık ihracat ve yaklaşık 7 milyar 776 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Cari açığın önlenmesi noktasında sektörümüzün katkıları büyük” diye konuştu.
Ø “2004-2009 yılları arasında Türk Otomotiv Tedarik Sanayinin ithalat ve ihracat dengesi incelendiğinde, sektörün ithalat rakamları ihracata oranla yüksekti” diyen Dudaroğlu, “Ar-Ge ve yeni teknolojiler geliştirerek ürün geliştirmeye odaklanan Türk Otomotiv Tedarik Sanayi yarattığı katma değer sayesinde 2013’ten beri gerçekleştirdiği ihracat, ithalatını solladı” dedi.
Toplantıda konuşan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Otomotiv sektörü, Türkiye imalat sanayinin lokomotif sektörlerinden biridir ve otomotiv sektörü genel olarak ciddi bir dış ticaret hacmini içermektedir. 2004 yılından bu yana olumlu bir seyir izleyen Türk Otomotiv Tedarik Sanayinde, 2013 yılı itibariyle ihracatın ithalatı karşılama oranı artış gösterdi. Sektör, 2014 yılında yaklaşık 9 milyar 88 milyon dolarlık ihracat ve yaklaşık 7 milyar 776 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi” dedi.
Dudaroğlu, “Yıllara göre otomotiv sektöründeki değişimleri izlediğimizde karşımıza çıkan tablo umut verici. Sektördeki dış ticaret dengesini gösteren toplam rakamlara baktığımızda, önceki yıllarda Türk Otomotiv Tedarik Sanayinde yaşanan ihracat açığının, son yıllarda ihracat oranlarındaki artışla birlikte kapandığı ve dengenin sağlandığı görülmektedir. Yaşanan bu olumlu gelişmede, TAYSAD üyelerinin öncülük ettiği Tedarik Sanayinin payı oldukça fazla” dedi.
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Verileri ayrı ayrı incelediğimizde, 2004 yılında otomotiv sektöründe toplam ihracat oranı yaklaşık 9 milyar 855 milyon dolar iken, bu rakamın 2 milyar 960 milyon dolarını otomotiv tedarik sanayinin oluşturduğunu görüyoruz. Aynı şekilde, 2014 yılı verileri incelendiğinde; otomotiv sanayi ihracatı 22 milyar 500 milyon dolar seviyesine ulaşırken, otomotiv tedarik sanayi ihracatının ise 9 milyar 88 milyon dolar seviyesine ulaştığını görüyoruz. İthalat oranlarına bakıldığında ise; 2004 yılında otomotiv tedarik sanayinin dış ticaret dengesini sağlamada, sektöre gözle görülür bir etkisi olmazken, 2014 yılında otomotiv tedarik sanayi, ihracatında yaşanan artış ve ithalatındaki düşüş ile sektörün can damarı haline geldi” dedi.
Dudaroğlu, “Otomotiv tedarik sanayinin sahip olduğu ürün gamı, ülkemizde imal edilen taşıt araçlarının yerli imal edilmesine imkân verecek çeşitliliktedir. Ancak dış ticaret dengesindeki durum, bu potansiyelin yeterince kullanılamadığını ortaya koyuyor” diye konuştu.
Dudaroğlu, “Otomotiv tedarik sanayinin desteklenmesi ve yerli üretimin teşvik edilmesi gerekmekte. Otomotiv tedarik sanayinin otomotiv sektöründe yarattığı katma değere baktığımızda, 2013 yılında gerçekleşen toplam ihracatın yaklaşık yüzde 42’sinin, 2014 yılında ise yüzde 43’ünün otomotiv tedarik sanayisine ait olduğunu görüyoruz. Daha büyük atılımlar yapabilmek için mevcut potansiyeli verimli kullanmak ve sektöre daha fazla katma değer sağlayabilmek önem arz ediyor. Tüm bu verilerden de anlaşılacağı gibi ana sanayi ile tedarik sanayinin güç birliği yapması ve söz konusu çalışmaların devlet tarafından desteklenmesi, 2023 hedeflerine kısa sürede ulaşmamızı sağlayacaktır” dedi.
“Satış-pazarlama alanındaki aktiviteler ihracatı doğrudan etkiliyor.”
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, satış ve pazarlama sürecinde atılan adımların, ihracat oranlarını ciddi şekilde etkilediğini, bu alandaki çalışmaların işletmeler için uzun vadede önemli getiriler sağlayabileceğini vurguladı. Özellikle yüz yüze iletişimin satış süreçlerinde sürekli olarak yer bulmasının müşteri memnuniyetini ve müşteri bağlılığını arttırdığına değinen Dudaroğlu, bu şekilde satış ve pazarlama süreçlerinin başarı grafiğinin kalıcı bir şekilde yükseldiğini ve bu durumun ihracata da yansıdığını söyledi.
“Aftermarket Konferansı” 29 Mayıs’ta gerçekleşecek!
Otomotiv endüstrisi, satış sonrasında bakım ve servisten yedek parçaya, araç yenilemeden sigorta hizmetlerine kadar önemli bir pazarı, bu yıl 6’ıncısı düzenlenecek olan Aftermarket Konferansı’nda tüm detaylarıyla ele alınacak. 29 Mayıs 2015’te Pendik Greenpark Hotel’de gerçekleşecek konferansta; otomotivde küresel trendler, Avrupa’da satış sonrası hizmetler, yükselen pazar Çin, ABD oto bakım sektöründeki trendler, e-ticarette yeni iş modelleri ve iş geliştirme, sürdürülebilir mobilite konseptleri gibi birçok konuya ilişkin detaylar aktarılacak.