Polonya’nın Wroclaw kentinde, 1995 yılında kamyon üretimine başlayan Volvo, o yılın sonunda Volvo (Bus) Otobüs üretimi için de aynı tesisi kullanmaya başlamıştı. İlk 10 yılın ardından Avrupa’nın en modern ve büyük fabrikasını oluşturan Volvo, şehir otobüsleri ve otobüsler için şase üretmeye devam etti.
Polonya’nın Wroclaw kentinde, 1995 yılında kamyon üretimine başlayan Volvo, o yılın sonunda Volvo (Bus) Otobüs üretimi için de aynı tesisi kullanmaya başlamıştı. İlk 10 yılın ardından Avrupa’nın en modern ve büyük fabrikasını oluşturan Volvo, şehir otobüsleri ve otobüsler için şase üretmeye devam etti.
İsveç’in Saffle kentindeki üretiminin, neredeyse Wroclaw merkezinden 3 kat daha az hale gelmesi, firmayı bir durum değerlendirmesine götürdü. 2013 yılı Mart ayında Polonya Wroclaw Volvo Bus fabrikasının, tek otobüs üretim tesisi olarak kullanılmasına karar verdi. Haziran 2013’de de Saffle’deki fabrikada üretim kademeli olarak durduruldu. Bu karar Polonya’nın lojistik olarak iyi konumda olmasından da kaynaklanmış olabilir, ancak otobüs piyasasında çok ciddi bir rekabetin, dünyada hızla kızıştığı gerçeği de bir etki. Ürettiği sınıflarda da geliştirme çalışmaları sürdürmekte olan Volvo Bus, mevcut pazar payına olumlu bir etki yaratmak için hibrit otobüsü bir süredir üretiyor. Brezilya’da ve Avrupa’da Volvo Bus hibrit otobüsler kullanılıyor.
01/02 Temmuz 2013 tarihlerinde, yenilenen bu yapıya tedarikçiler dahil etmek ve Türk yan sanayini yerinde görmek isteyen Volvo Bus, Başkan Yardımcısı Abouayoub Abdennasseur, Avrupa Bölgesi Satın Alma Direktörü Michel Krzysztof, Stratejik Satın Alma Direktörü Lindqvist Johan ile birlikte TAYSAD’ı ziyaret etti.
Ziyaretlerinde Türk yan sanayi ile olumlu ilişkiler içinde bulunduklarını aktaran Abdennasseur: “Volvo Bus’ı sanayicilere anlatarak işbirliği için bir adım daha atmak istiyoruz. Türkiye’deki yan sanayi pazarını ve yeteneklerini yerinde görmek amacındayız. Danışmanımız eski Mercedes Benz Türk Genel Müdürlerinden Wolfgang Presinger de bu ziyareti planlamamızda etkili oldu. Onunla birlikte buradaki sanayi dinamiklerini daha net anlayabiliyoruz.” diye sözlerine başladı.
2 gün süren işbirliği ziyaretinde kendilerine TAYSAD ve yan sanayi sektörünün Türkiye’deki durumu ilgili bilgiler, TAYSAD Yönetim Kurulu üyesi Sn. Mustafa Alacalı ile Kurumsal İlişkiler Uzmanı Sn. Sercan Duygan’ın katıldığı toplantılarda kendilerine sunuldu. Toplantının ardından Volvo Bus heyeti, kendi tedarik sitemi detaylarını katılımcılara paylaştı.
Volvo Bus, ziyaret öncesi tedarik ihtiyacı duydukları ürün gamlarında, Türkiye’deki yan sanayiinin durumunu gören Volvo Bus Stratejik Satınalma Direktörü Lindqvist Johan Firma görüşmelerle ilgili: “Bizlerle çalışılması için stratejimiz; uzun süreli çalışma, ürün teslim terminlerine uyum, Volvo Bus’ın sıfır hata, çevreye duyarlılık, sertifikalandırma ve tedarik sistemi yaklaşımlarında paralel çalışmadır. Volvo Bus sistemine dahil olmak için, VOLVO ile (Ticari ya da binek) regülasyonlara başlanmış olması, Volvo Grup da diğer kapıları da açıyor anlamına gelir. Olası tedarikçilerimizden bir sonraki adımda www.volvo.com sitesini ziyaret ederek, başlangıç tedarikçi profili doldurmalarını ve değerlendirmeler için Volvo Bus ile iletişimde olmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.
Heyet 26 Ekim 2013’te Polonya’da düzenlenecek olan Volvo Bus Tedarikçi gününe, bazı firmaları davet ederek, çalışma isteğini TAYSAD üyeleriyle de paylaşmış oldu.